دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز سهشنبه بار دیگر این کشور را از سازمان فرهنگی و آموزشی سازمان ملل (یونسکو) خارج کرد. امریکا پیش از این نیز در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ از این نهاد خارج شده بود، اما در دوران ریاستجمهوری جو بایدن دوباره به آن بازگشت.
این خروج از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ اجرایی خواهد شد.
آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، با تأیید این تصمیم گفت: «رئیسجمهور ترامپ تصمیم گرفته است ایالات متحده را از یونسکو خارج کند؛ سازمانی که به باور ما از اهداف فرهنگی و اجتماعی تفرقهبرانگیز حمایت میکند، اهدافی که بهطور کامل با سیاستهای عقلگرایانهای که مردم امریکا در انتخابات نوامبر به آن رأی دادند، در تضاد است.»
وزارت خارجه ایالات متحده نیز اعلام کرد که ماندن در یونسکو در راستای منافع ملی نیست. وزارت افزود که یکی از دلایل خروج، پذیرش فلسطین بهعنوان کشور عضو از سوی یونسکو بود؛ اقدامی که «بر خلاف سیاست ایالات متحده» بود و به «افزایش شعارهای ضد اسرائیلی درون این سازمان» انجامید.
رئیس یونسکو گفته است که از تصمیم ترامپ عمیقا متاسف است، اما این اقدام «قابل پیشبینی» بوده و یونسکو برای آن آماده شده است. او گفت که این سازمان تنها حدود ۸ درصد از بودجهاش را از ایالات متحده دریافت میکند.
مقامهای یونسکو اعلام کردند که خروج امریکا تاثیری محدود بر برنامههایی خواهد داشت که از سوی این کشور تامین مالی میشدند.
ایالات متحده در سال ۱۹۴۵، همزمان با تأسیس یونسکو، به عضویت این سازمان درآمد؛ اما نخستینبار در سال ۱۹۸۴ بهدلیل آنچه «سوءمدیریت مالی» و «گرایش ضد امریکایی» خوانده میشد، از آن خارج شد. این کشور در سال ۲۰۰۳، در دوران ریاستجمهوری جرج دبلیو بوش، بار دیگر به یونسکو بازگشت؛ با این استدلال که این نهاد اصلاحات مورد نظر واشنگتن را عملی کرده است.