خروج امریکا؛ سازمان بهداشت جهانی در پی تداوم فعالیت‌هایش با بودجه‌ای محدودتر است

یکشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۲۸

در آستانه نشست سالانه سازمان جهانی بهداشت در ژنو، مقام‌ها، دیپلومات‌ها و اهداکنندگان با این چالش اساسی روبه‌رو هستند که در غیاب امریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین حامی مالی، چگونه می‌توانند با بحران‌هایی چون آبله میمون و وبا مقابله کنند.

ایالات متحده که پیش از خروج، حدود ۱۸ درصد بودجه این سازمان را تأمین می‌کرد، جای خود را به چین می‌دهد؛ کشوری که به‌زودی به بزرگ‌ترین پرداخت‌کننده حق عضویت دولتی در سازمان جهانی بهداشت تبدیل خواهد شد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در نخستین روز کاری خود در ماه جنوری با صدور یک فرمان اجرایی روند خروج یک‌ساله امریکا از سازمان بهداشت جهانی را آغاز کرد.

ترامپ که سازمان بهداشت جهانی را به سوءمدیریت در دوران کووید-۱۹ متهم کرده است، پس از اعلام خروج از این سازمان گفت که ممکن است در صورت «پاکسازی» درون سازمان، عضویت مجدد را در نظر بگیرد.
با این حال، گفته می‌شود از آن زمان تاکنون نشانه‌ای از تغییر موضع ایالات متحده دیده نشده است. ازاین‌رو، سازمان بهداشت جهانی در حال برنامه‌ریزی برای ادامه فعالیت با کسری بودجه ۶۰۰ میلیون دالری در سال جاری و کاهش ۲۱ درصدی در دوره دو‌ساله آینده است.
در حالی که ایالات متحده آماده خروج است، چین در آستانه تبدیل‌شدن به بزرگ‌ترین پرداخت‌کننده حق عضویت دولتی قرار دارد.
سهم چین در چارچوب بازنگری در سیستم تأمین مالی که در سال ۲۰۲۲ تصویب شد، از اندکی بالاتر از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد از کل پرداخت‌های دولتی افزایش خواهد یافت.
چن شو، سفیر چین در ژینو، ماه گذشته به خبرنگاران گفت: «ما باید خود را با سازمان‌های چندجانبه بدون امریکایی‌ها وفق دهیم. زندگی ادامه دارد.»

خبرهای بیشتر

رادیو