همزمان با تاکید ایران بر حق غنی سازی اورانیوم، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه گفت که «خط قرمز بسیار روشن امریکا موضوع غنیسازی اورانیوم است.»
او گفت: «ما اجازه حتی یک درصد غنیسازی را به جمهوری اسلامی نخواهیم داد.»
او افزود: «غنیسازی به معنای توانایی تسلیحاتیشدن است و از دید ما، هر توافقی باید فاقد هرگونه غنیسازی باشد. ما اجازه نخواهیم داد که یک بمب به اینجا برسد.»
استیو ویتکاف اضافه کرد که ممکن است مذاکرات با جمهوری اسلامی، این هفته در اروپا برگزار شود.
اظهارات ویتکاف واکنش وزیر خارجه ایران را برانگیخت. عباس عراقچی با بیان اینکه «غنیسازی حق مسلم مردم ایران است»، گفت: «مذاکرات وقتی میتواند موفق باشد که این اصل بدیهی پذیرفته شده باشد، اما اگر هدف این است که میخواهند مطمئن شوند ایران به سمت سلاح هستهای نمیرود، این هدف دستیافتنی است.»
عراقچی افزود: «سلاح هستهای در دکترین ما جایی ندارد پس بهتر است آقایان در امریکا تقاضاهای خودشان را واقعبینانه کرده و منطقی رفتار کنند در غیر اینصورت امکان توافق وجود ندارد.»
همچنان، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در نشست امروز مجمع گفتوگوی تهران به درخواست امریکا اشاره کرد. پزشکیان بار دیگر تکرار کرد جمهوری اسلامی از حق هستهای خود دفاع میکند، از آن دست نمیکشد و «زیر بار زور نمیرود».
او با اشاره به سخنان ترامپ و دیگر مقامهای امریکایی درباره ضرورت برچیدن برنامه هستهای جمهوری اسلامی، گفت: «میخواهند چه کار کنند، تحریم؟ ما که یک عمر است تحریم هستیم. ما از مردن و شهید شدن نمیترسیم. نمیتوانند ما را با تحریم و بمب بترسانند.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، ابراز اطمینان کرد که با جمهوری اسلامی، با خشونت و یا بدون خشونت، به یک راه حل دست خواهد یافت.
او در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز، که جمعه ۲۶ ثور پخش شد، گفت: «صد در صد با ایران به یک راهحل میرسم. ما این مسئله را به هر طریقی حل خواهیم کرد؛ یا با خشونت یا بیخشونت.»
امریکا و ایران تا اکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را در ایتالیا و عمان انجام داده اند. استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور امریکا، گفت که ممکن است ادامه مذاکرات با جمهوری اسلامی، این هفته در اروپا برگزار شود.
پیشتر وزیر خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد زمان دور پنجم مذاکرات تهران با امریکا «مشخص شده و بهزودی اعلام میشود.»
ایران بارها گفته است که غنیسازی اورنیوم آن ملکی بوده و مانند کشورهای دیگر حق این کار را دارد. اما، سطح افزایش غنیسازی در ایران تا ۶۰ درصد رسیده که به نگرانیهای امریکا و کشورهای دیگر غربی دامن زده است.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمعه ۱۶ قوس سال گذشته گفت که جمهوری اسلامی پیش از این ماهانه حدود پنج تا هفت کیلوگرام اورانیوم با غنای تا ۶۰ درصد تولید میکرد، اما اکنون این میزان بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
غنیکردن اورانیوم در سطح ۶۰ درصد از نظر فنی بسیار نزدیک به غنیکردن اورانیوم در سطح ۹۰ درصد است که برای تولید بمب اتمی مورد نیاز است.
ایران پس از آن که احتمال حمله نظامی مشترک امریکا و اسرائیل به تاسیسات اتمی خود را بالا ارزیابی کرد، حاضر شد مذاکرات دوجانبه با امریکا را آغاز کند. این برای نخستین بار است که جمهوری اسلامی پس از تاسیس خود در سال ۱۳۵۷، با نمایندگان دولت امریکا مذاکره میکند.