خبرگزاری رویترز نوشت سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات نظم جدیدی در خاورمیانه را تثبیت کرد که ایران و اسرائیل را به حاشیه میراند. طبق این گزارش، این سفر با ناراحتی واشنگتن از نتانیاهو همراه بود، چرا که او با آتشبس در غزه و مذاکرات هستهای با ایران مخالفت میکند.
در گزارش آمده است که هیچ تصویری در این هفته، انزوای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را بهاندازه دست دادن دونالد ترامپ با احمد شرع، که اسرائیل او را «یک تروریست القاعده با لباس رسمی» مینامد، برجستهتر نشان نداده است.
دونالد ترامپ، پس از گفتوگو با احمد شرع در روز چهارشنبه در ریاض که با میانجیگری میزبانان سعودی انجام شد گفت: «او توانایی دارد. او یک رهبر واقعی است.»
خبرگزاری رویترز نوشت که سفر ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، فراتر از یک نمایش دیپلوماتیک با سرمایهگذاریهای سودآور همراه بوده است. سه منبع منطقهای و دو منبع غربی گفتهاند که این سفر، تثبیتکننده ظهور نظم نوین خاورمیانه به رهبری کشورهای اهل سنت بوده است.
به گفته این منابع، این نظم، «محور مقاومت» به رهبری ایران را به حاشیه رانده و اسرائیل را کنار گذاشته است. به گزارش رویترز، در شرایطی که نارضایتی در واشنگتن از ناتوانی اسرائیل در رسیدن به آتشبس در غزه رو به افزایش است، این سفر نوعی بیاعتنایی به بنیامین نتانیاهو تلقی میشود.
منابع آگاه به رویترز گفتند پیام این سفر روشن بود: «نتانیاهو دیگر نمیتواند روی حمایت بیقیدوشرط امریکا از دستورکار راستگرایانهاش حساب کند.»
دیوید شنکر، معاون پیشین وزیر امور خارجه امریکا در امور خاورمیانه، گفت: «این حکومت از بنیامین نتانیاهو خسته و ناامید شده و این نارضایتی کاملاً مشهود است. آنها نگاهی بسیار معاملهمحور دارند اما نتانیاهو فعلا چیزی برای ارائه ندارد.»
منابع همچنین تاکید کردند که امریکا قصد ندارد اسرائیل را کنار بگذارد و این کشور همچنان متحدی مهم و استراتژیک برای واشنگتن باقی میماند.
به گفته منابع، اداره دونالد ترامپ میخواهد به نتانیاهو بفهماند که امریکا در خاورمیانه منافع خاص خود را دارد و نمیخواهد اسرائیل در مسیر تحقق این منافع، مانع ایجاد کند.
منابع افزودند صبر امریکا نهفقط به دلیل مخالفت بنیامین نتانیاهو با آتشبس در غزه، بلکه بهخاطر مخالفت او با مذاکرات هستهای میان واشنگتن و تهران نیز، به پایان رسیده است.
دفتر بنیامین نتانیاهو به درخواستها برای اظهار نظر در این مورد پاسخی نداده و درباره سفر منطقهای دونالد ترامپ نیز بیانیهای عمومی منتشر نکرده است.
شش منبع منطقهای و غربی به رویترز گفتند که تنش میان امریکا و اسرائیل، حتی پیش از سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه آغاز شده بود.
دیوید مککفسکی، پژوهشگر مؤسسه واشنگتن و مدیر پروژهی روابط عربی-اسرائیلی، گفت: «به نظر نمیرسد واشنگتن و تلآویو، دیگر مانند صد روز نخست ریاستجمهوری ترامپ، در مسائل مهم با یکدیگر همنظر باشند.»