کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا روز چهارشنبه در نشستی، لایحه جلوگیری از دسترسی کامل طالبان به کمکهای امریکا به افغانستان را بررسی کرد.
اعضای این کمیته گفتند که با توجه به حاکمیت طالبان در افغانستان، جلوگیری از دسترسی این گروه به کمکها دشوار است.
این لایحه از سوی کمیته روابط خارجی تصویب شد و قرار است به مجلس نمایندگان برای رایگیری ارسال شود که پس از تصویب در آنجا به مجلس سنا خواهد رفت.
برایان مست، رئیس کمیته روابط خارجی گفت: «این موضوع برای ایالات متحده اهمیت اساسی دارد. ما در افغانستان سفارت نداریم، با طالبان روابط دیپلوماتیک نداریم، و طالبان یک سازمان تروریستی است. ما نمیخواهیم حتی یک دالر از پول مالیاتدهندگان امریکایی به هیچ شکلی به دست طالبان برسد.»
تیم بورچت که این لایحه را به مجلس ارائه کرده گفت که طالبان دستکم ۱۰ میلیون دالر از کمکهای امریکا به افغانستان را در قالب دریافت مالیات و به اشکال دیگر، به دست آورده است.
نمایندگان خواستار قطع هرگونه حمایت مالی از «تروریستها» شدند و وزارت خارجه امریکا را مکلف به تدوین و اجرای راهبردی برای بازداشتن طالبان از سوءاستفاده از کمک کشورهای خارجی و سازمانهای غیردولتی در افغانستان کردند.
پس از به آغاز به کار ترامپ در ماه جنوری، کمکهای امدادی امریکا به افغانستان که به واسطه سازمانهای بین المللی توزیع شده است، مورد ارزیابی قرار گرفته است. منابع امریکایی به خبرگزاری رویترز گفتند که اکثر کمکها به افغانستان قطع خواهد شد.
وزارت خارجه امریکا روز سه شنبه اعلام کرد حکومت ترامپ بخش اعظم کمکها به افغانستان و یمن در چارچوب برنامه جهانی غذا را به دلیل سوءاستفاده طالبان متوقف کرده است.
تیم بورچت، عضو مجلس نمایندگان امریکا، در این نشست گفت که طرح پیشنهادی سه هدف را دنبال میکند: قطع کمکهای مالی و مادی به طالبان؛ ارائه گزارش درباره برنامههای کمک نقدی؛ و نظارت و گزارشدهی درباره «صندوق امانی افغانستان» و بانک مرکزی این کشور.
او افزود: «از دسامبر ۲۰۲۱، میلیاردها دالر کمک نقدی از سوی امریکا به افغانستان تحت کنترول طالبان فرستاده شده؛ پولی که یا توسط طالبان مصادره شده یا از آن سوءاستفاده شده است. این روند باید هرچه زودتر متوقف شود.»
بورچت که روابط نزدیکی با جبهه مقاومت ملی افغانستان دارد، هشدار داد: «ما باید شناخت دقیقتری از میزان نفوذ طالبان نهتنها در توزیع کمکهای بینالمللی بلکه در سیستم بانکی افغانستان داشته باشیم.»
او همچنین تاکید کرد که هر هفته حدود ۴۰ میلیون دالر پول نقد به کابل ارسال میشود؛ مبلغی که به گفته او «بهطور مستقیم یا غیرمستقیم به طالبان میرسد و هیچ حسابوکتابی درباره آن وجود ندارد.»
تیم بورچت تاکید کرد که وزارت خارجه باید بیدرنگ این روند را متوقف کند. هیچ تضمینی وجود ندارد که این پولها صرف کمک به مردم نیازمند شود.
حکومت بایدن در پاسخ به منتقدان جمهوری خواهی چون بورچت و مست گفته بود که امریکا به طالبان کمک نمیکند و سازمانهای بینالمللی همکار این کشور، نظارت قوی بر توزیع کمکهای بشری امریکا به مردم افغانستان دارند.
در آخرین گزارش دفتر بازرس کمکهای امریکا به افغانستان به مواردی از دست اندازی و انحراف در توزیع کمکها از سوی طالبان اشاره شده بود، اما در این گزارش آماری در مورد میزان دسترسی یا سوءاستفاده طالبان از کمکهای بشری ارائه نشده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه وقت امریکا به اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفته بود که طالبان در سه سال گذشته احتمالا ۱۰ میلیون دالر از مجموع سه میلیارد دالر کمک امریکا به افغانستان را به دست آورده است.