وزیر خارجه ایران: اهل دیپلوماسی هستیم اما تسلیم تهدید نظامی نمی‌شویم

سه‌شنبه ۱۴۰۴/۰۱/۱۹

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران گفت مسیر دیپلوماسی میان تهران و واشنگتن همچنان باز است، اما هشدار داد در صورت ادامه تهدید، جمهوری اسلامی پاسخ قاطعی خواهد داد.

او اظهارات روز گذشته ترامپ در مورد گفت‌وگوی مستقیم نمایندگان امریکا و ایران را رد کرد.

عراقچی سه‌شنبه ۱۹ حمل در یادداشتی در واشنگتن‌پست نوشت: «اکنون توپ در زمین امریکاست. اگر واقعا به‌دنبال راه‌حلی دیپلوماتیک است، ما مسیر را نشان داده‌ایم.»

او افزود: «پیشنهاد ما برای مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز است. ما باور داریم که اگر اراده واقعی وجود داشته باشد، همیشه راهی برای پیشرفت هست.»

عراقچی گفت در هفته‌های اخیر، مجموعه‌ای از پیام‌ها و نامه‌ها میان ایران و ایالات متحده رد و بدل شده است.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی با هشدار درباره پیامدهای اقدام نظامی احتمالی واشنگتن علیه تهران، نوشت: «بعید است ترامپ بخواهد سرنوشت روسای‌جمهور پیشین امریکا را تکرار کند و درگیر جنگی فاجعه‌بار در خاورمیانه شود؛ جنگی که به‌سرعت منطقه را درگیر می‌کند و هزینه‌ای فراتر از جنگ‌های افغانستان و عراق خواهد داشت.»

ترامپ مایل به دیپلوماسی است

آکسیوس روز سه شنبه به نقل از یک منبع آگاه نوشت هرچند دونالد ترامپ، جمهوری اسلامی را به حمله تهدید کرده اما او طرفدار راه‌حل دیپلماتیک است و استیو ویتکاف و جی‌دی ونس نیز معتقدند دستیابی به توافق با جمهوری اسلامی هم ممکن است و هم مطلوب‌تر.

با این حال، چهره‌های تندرو مانند مایک والتز، مشاور امنیت ملی، و مارکو روبیو، وزیر خارجه، بیشتر از اقدام نظامی حمایت می‌کنند و درباره احتمال دستیابی به توافق تردید دارند.

یک مقام امریکایی به آکسیوس گفت آن‌چه تاکنون میان تهران و واشنگتن رد و بدل شده، بیشتر «چانه‌زنی درباره شکل مذاکرات» بوده است؛ در حالی که امریکا خواهان روندی کارآمدتر است، جمهوری اسلامی ترجیح می‌دهد گفت‌وگوها به‌صورت غیرمستقیم و با سرعت کمتر پیش برود تا فرصتی برای ایجاد اعتماد و سنجش اهداف نهایی امریکا داشته باشد.

آکسیوس با اشاره به اظهارات دوشنبه ترامپ درباره مذاکرات مستقیم بین تهران و واشنگتن، نوشت مقام‌های اسرائیلی می‌گویند بنیامین نتانیاهو پیشاپیش در جریان مذاکرات قرار گرفته بود، با این حال، این وضعیت برای نخست‌وزیری که دولت‌های پیشین امریکا را به‌خاطر تعامل با ایران به‌شدت نقد کرده، ناخوشایند و شرم‌آور تلقی می‌شود.

گفت و گوی مستقیم اما مشروط

یک دیپلمات در خاورمیانه به خبرگزاری رویترز گفت که تهران احتمال گفت‌وگوهای مستقیم با واشنگتن را رد نکرده، اما آغاز چنین مذاکراتی را منوط به اقداماتی ملموس از سوی آمریکا دانسته است.

این دیپلومات که نامش فاش نشده، به رویترز گفت: «ایرانی‌ها به ما گفته‌اند که مذاکرات مستقیم ممکن است، اما باید نشانه‌ای از حسن نیت وجود داشته باشد؛ مثلا برخی تحریم‌ها برداشته شود یا بخشی از پول‌های بلوکه‌شده ایران آزاد شود.»

به گفته این منبع، امریکا تمایل دارد موضوعات دیگری از جمله نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و برنامه موشک‌های بالستیک آن را نیز وارد مذاکرات کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی نیز به رویترز گفتند که تهران با احتیاط، اعتماد اندک و با تردیدهای عمیق نسبت به نیت‌های امریکا در مذاکرات شرکت خواهد کرد.


خبرهای بیشتر

رادیو