نخست‌وزیر سابق پاکستان می‌گوید مقامات خیبرپختونخوا صلاحیت‌ مذاکره با طالبان را ندارند

شنبه ۱۴۰۴/۰۱/۱۶

شاهد خاقان عباسی، نخست‌وزیر پیشین پاکستان می‌گوید که گفت‌وگو با افغانستان در حوزه صلاحیت ایالت خیبرپختونخوا نیست. او تاکید کرد که روابط خارجی پاکستان به‌طور انحصاری در اختیار دولت مرکزی است.

وی هشدار داد که دخالت مستقیم مقامات ایالتی ممکن است به جای حل مسایل حساس، وضعیت را پیچیده‌تر کند.

به دنبال افزایش تنش بین پاکستان و طالبان افغان، علی امین گنداپور، وزیر اعلی ایالت خیبرپختونخوا خواستار مذاکره مستقیم با طالبان افغان شد. او گفت که آماده است با طالبان درباره استفاده خاک افغانستان علیه پاکستان مذاکره کند.

وزیر ارشد خیبرپختونخوا ابراز داشت که طالبان افغانستان برای مذاکره درباره مسایل امنیتی موافقت کرده و کمیته‌ای هم برای پیش‌برد امور تشکیل شده است اما حکومت فدرال پاکستان در این مورد با ایالت خیبرپختونخوا همکاری نمی‌کند. آقای گندارپور تاکید کرده که هیچ راه‌حلی برای مساله تروریسم در پاکستان جز گفت‌وگو با طالبان افغانستان وجود ندارد.

با این حال، نخست‌وزیر سابق پاکستان روز شنبه در جریان بازدید از دیره اسماعیل خان در ایالت خیبرپختونخوا تأکید کرد که دیپلماسی بین‌المللی باید همیشه در سطح دولت مرکزی انجام شود. او افزود: «این موضوع مربوط به دولت فدرال است، نه ایالات‌ها.»

عباسی با ابراز نگرانی از بحران روزافزون در پاکستان خاطرنشان کرد که تنها راه‌ برای حل بحران اقتصادی، سیاسی و امنیتی، تداوم دموکراسی و ثبات سیاسی در کشور است.

در حال حاضر حکومت محلی ایالت خیبرپختونخوا در کنترول حزب تحریک انصاف به رهبری عمران خان است اما حکومت فدرال در کنترول احزاب مخالف تحریک انصاف قرار دارد.

حکومت محلی ایالت خیبرپختونخوا مانند حکومت عمران خان، خواهان تعامل با طالبان افغان و طالبان پاکستانی است اما حکومت فدرال و ارتش این کشور از امتیازدهی به طالبان به ویژه طالبان پاکستان خودداری می‌کنند. دلیل اصلی شکست مذاکرات میان حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان عدم امتیازدهی حکومت به طالبان بود.

حکومت خواستار تسلیمی تحریک طالبان پاکستانی است اما تحریک طالبان خواستار کنترول بخش‌هایی از مناطق قبایلی و برقراری قوانین شرعی است. این مذاکرات در سال ۱۴۰۱ خورشیدی با میزبانی طالبان افغانستان در کابل برگزار شد که با شکست انجامید.

مقامات پاکستان طالبان افغان را متهم کردند که به جنگجویان تی‌تی‌پی در افغانستان پناه داده و این گروه شبه نظامی از خاک افغانستان حملات تروریستی در پاکستان انجام می‌دهد. طالبان این اتهام را رد کرده است.

خبرهای بیشتر

رادیو