ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، برنامه روسیه برای تعلیق موقت نام این گروه از فهرست سازمانهای تروریستی را «اقدامی ضروری و مهم» توصیف کرد.
او اظهار داشت که این تصمیم به تحکیم روابط میان افغانستان و روسیه کمک میکند.
دادستانی کل روسیه از دیوان عالی این کشور درخواست کرده است تا نام طالبان را در فهرست سازمانهای ممنوعه روسیه تعلیق کند. خبرگزاری دولتی ریانووستی گزارش داده که این درخواست در تاریخ ۲۸ حمل بررسی خواهد شد.
مجاهد روز سه شنبه در گفتوگو با خبرگزاری تاس اظهار داشت: «ما هر اقدامی را که با هدف تقویت روابط میان افغانستان و روسیه انجام شود، مثبت میدانیم. این اقدامات به بهبود روابط دو کشور و دو ملت یاری میرساند و گامی ارزشمند محسوب میشود.»
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در تاریخ ۸ جدی ۱۴۰۳ قانونی را امضا کرد که امکان تعلیق موقت فعالیت سازمانهای تروریستی را فراهم میکند. بر اساس این قانون، نهادهای قضایی روسیه میتوانند با درخواست دادستان کل یا معاون او و تصمیم دادگاه، نام طالبان را بهصورت موقت و مشروط از فهرست گروههای تروریستی خارج کنند. لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بینالملل دومای روسیه، توضیح داد که این قانون زمینه تعامل رسمی با طالبان را فراهم خواهد کرد.
از سوی دیگر، سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان و سفیر این گروه در قطر، در مصاحبه با ریانووستی اظهار داشت که تعلیق قریبالوقوع ممنوعیت طالبان در روسیه به نفع هر دو کشور است و موانع همکاریهای دوجانبه را برطرف میکند.
او گفت: «این گام در راستای منافع ملی افغانستان و روسیه است. ما از آن استقبال میکنیم و معتقدیم این تصمیم از مدتها پیش برای تقویت روابط دوجانبه ضروری بود.»
شاهین همچنین ابراز امیدواری کرد که پس از رفع این ممنوعیت، تبادل هیئتها میان دو طرف افزایش یابد. او تصریح کرد: «امیدوارم هیئتهای مختلفی به پایتختهای دو طرف سفر کنند تا فرصتهای همکاری را بررسی کنند.»
روسیه در سال ۲۰۰۳ طالبان را بهعنوان یک سازمان تروریستی طبقهبندی کرد. از آن زمان، هرگونه تعامل رسمی با طالبان در روسیه بهعنوان جرم تلقی میشد، اگرچه در سالهای اخیر مسکو رویکرد خود را تغییر داده و بهسمت تعامل دیپلوماتیک با این گروه حرکت کرده است.
روسیه پیش از بازگشت طالبان به قدرت، چندین دوره میزبان مذاکرات صلح افغانستان در نشست فرمت مسکو بود. در این مذاکرات، برای نخستینبار رهبران طالبان در رسانهها ظاهر شدند.
روسیه در حالی در مسیر تعلیق نام طالبان از فهرست گروههای ممنوعه و تروریستی گام برمیدارد که طالبان در تلاش برای تحکیم و برقراری روابط رسمی و دیپلوماتیک با ایالات متحده امریکا است.
اخیرا یک هیئت بلندپایه امریکایی به کابل رفت و با مقامات طالبان درباره روابط دوجانبه و رهایی گروگانهای امریکایی گفتوگو کرد. طالبان گفته است که خواهان بازگشایی سفارت افغانستان در واشنگتن است. در پی این سفر، طالبان دو گروگان امریکایی را «به نشانه حسن نیت به ترامپ» آزاد کرد.