محمدرضا هاشمی، استاندار خراسان جنوبی از تلاشها برای راهاندازی قنسولگری ایران در فراه و قنسولگری طالبان در بیرجند برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی با افغانستان خبر داد.
او اظهار داشت که این قنسولگریها میتوانند زمینهساز توسعه روابط و افزایش همکاریها در زمینههای مختلف شود.
براساس گزارش ایرنا، او با اشاره به گسترش روابط با افغانستان تحت کنترول طالبان افزود که به دستور رئیسجمهور و وزارت کشور، اختیارات استانهای مرزی ایران برای تقویت و توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه افزایش یافته است.
او گفت: «خراسان جنوبی با داشتن طولانیترین مرز مشترک با افغانستان و چهار بازارچه مرزی، از ظرفیتهای بسیار بالایی برای توسعه مبادلات تجاری با این کشور برخوردار است.»
این مقام ایرانی خاطرنشان کرد: «حدود ۹۵ درصد از صادرات استان به افغانستان انجام میشود؛ بنابراین، این مرز یکی از مزیتهای مهم اقتصادی به شمار میرود.»
هاشمی همچنین به برنامههای گسترش روابط با طالبان اشاره کرد و گفت که در سال ۱۴۰۴، بازگشایی و فعالسازی بازارچههای مرزی یزدان، میل ۷۳ و دوکوهانه در دستور کار قرار دارد.
هاشمی با تاکید بر رفع مشکلات بازرگانان، از برنامههایی نظیر دیدار با مقامات طالبان، برگزاری کمیتههای مشترک همکاری با ولایت فراه، تکمیل مسیر ترانزیتی میل ۷۸، برپایی نمایشگاههای معرفی فرصتهای همکاری و پیگیری فعالسازی اتاق مشترک ایران و افغانستان خبر داد. وی افزود که برای تسهیل مبادلات تجاری، تامین نیروی انسانی و شبانهروزی شدن فعالیت مرزها نیز در اولویت قرار دارد.
در حال حاضر، قنسولگریهای ایران در هرات، بلخ، قندهار و ننگرهار فعال هستند. ایجاد قنسولگری در فراه در حالی صورت میگیرد که پیشتر برخی منابع ایرانی نسبت به حضور شبهنظامیان مخالف، بهویژه جیشالعدل، در ولایتهای مرزی فراه و نیمروز ابراز نگرانی کرده بودند. برخی روزنامهنگاران ایرانی مدعی شدهاند که افرادی وابسته به جیشالعدل در این دو ولایت سمتهای دولتی دارند.
اخیراً وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده است که استانهای مرزی این کشور باید سطح روابط خود با طالبان در افغانستان را افزایش دهند.
ایران بزرگترین شریک اقتصادی طالبان در افغانستان به شمار میرود و حجم روابط بازرگانی دو طرف به حدود چهار میلیارد دالر میرسد.