نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، امروز سهشنبه، ۱۵ جولای در شهر تیانجین چین آغاز شده است؛ این نشست دو روزه، فردا به پایان خواهد رسید.
وزیران خارجه چین، روسیه، هند، پاکستان، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، تاجیکستان، ازبیکستان و بلاروس در این نشست درباره همکاریهای امنیتی و اقتصادی و تدوین پیشنویس بیانیه پایانی اجلاس سران گفتوگو میکنند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در حاشیه این نشست از برنامه دیدارهای دوجانبه با همتایان روس و چینی خود خبر داده و گفته است این رایزنیها با هدف جلب حمایت بیشتر سیاسی و اقتصادی، بهویژه در پی درگیری نظامی اخیر با اسرائیل، صورت میگیرد.
به گزارش رویترز، عباس عراقچی همچنان در سخنانی، سازمان همکاری شانگهای را «فراتر از یک نهاد منطقهای» توصیف کرده و گفته است این سازمان اکنون به یک بازیگر جهانی با دستور کار اقتصادی، امنیتی و سیاسی بدل شده است؛ اظهاراتی که به باور رویترز، نشان میدهد که تهران برای ایفای نقش فعالتر در این سازمان تمایل دارد.
همچنان در حاشیه اجلاس روز نخست، وزیران خارجه ایران و پاکستان با یکدیگر دیدار کردند. درباره این دیدار، وزارت خارجه پاکستان در حساب اکس خود نوشته است که تحولات منطقه پس از حمله اخیر اسرائیل به ایران بحث اصلی دو طرف بوده است. در این بیانیه آمده است که وزیر خارجه پاکستان با تأکید بر حمایت کشورش از ایران، گفته تنها مسیر کاهش تنش و دستیابی به صلح پایدار در منطقه، گفتوگو و دیپلماسی است.
در همین حال، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین دیدار کرده است. سفر ولادیمیر پوتین به چین در ماه سپتامبر در دستور کار وزیر خارجه روسیه قرار داشته است.
هند نیز برای نخستینبار از سال ۲۰۱۹ وزیر خارجهاش را به چین اعزام کرده است. سابراهامانیام جایشنکار، وزیر خارجه هند، با رئیسجمهور چین دیدار کرده و بر لزوم اتخاذ «رویکردی راهبردی و بلندمدت» در روابط دوجانبه تأکید کرده است. این سفر وزیر خارجه هند به چین، پس از سالها سردی در روابط و تنشهای مرزی انجام شده است.
انتظار میرود فردا، پیشنویس بیانیه پایانی نشست سران نهایی شود؛ بیانیهای که تمرکز آن بر تقویت همکاریهای امنیتی، توسعه اقتصادی و گسترش سازوکارهای چندجانبه میان کشورهای عضو خواهد بود.