سازمان بینالمللی نجات کودکان گزارش داد که با شدت گرفتن موج اخراجها، در ماه جون بیش از ۸۰ هزار کودک افغان از ایران به افغانستان بازگشتهاند. این نهاد هشدار داد که این آمار در مقایسه با ماه پیش دو برابر افزایش یافته و ساختار خدماتی افغانستان را در آستانه فروپاشی قرار داده است.
سازمان بینالمللی نجات کودکان میگوید که شش هزار و ۷۰۰ تن از این شمار کودکان بدون همراه بودهاند و حدود ۳۹ درصد از این کودکان به اجبار از ایران بازگردانده شدهاند.
بر اساس دادههای «کنسرسیوم مرزی» از گذرگاه اسلامقلعه در ولایت هرات، در ماه جون حدود ۲۲۳ هزار تن از افغانستان به کشور بازگشتهاند، در حالی که این رقم در ماه می کمتر از ۸۶ هزار تن بوده است.
بهگفته نهادهای امدادرسان، علت اصلی این افزایش، تغییرات تازه در سیاست مهاجرتی ایران و همچنین پیامدهای تنشهای اخیر در خاورمیانه بوده است.
به گفته سازمان نجات کودکان، پس از اعلام آتشبس میان ایران و اسرائيل در پنجم سرطان بیش از ۳۶ هزار تن در یک روز از ایران وارد افغانستان شدند. براساس ارزیابی سازمانهای امدادی، این رقم بیشترین تعداد ورود روزانه در سال ۲۰۲۵ بهشمار میرود.
کارکنان سازمان نجات کودکان در هرات گفتهاند که بازگشتکنندگان با بس و پس از سفرهای طولانی اغلب بدون دارایی، تنها با یک یا دو بیک دستی وارد مناطق مرزی شدهاند.
طبق آمار سازمان نجات کودکان، بیش از دو سوم بازگشتکنندگان را خانوادهها تشکیل میدهند و کودکان اکنون در شرایطی بحرانی، بدون سرپناه و غذا، به سر میبرند.
سازمان نجات کودکان هشدار داده است که همزمان با این موج بازگشت، یک کودک از هر پنج کودک در افغانستان پیش از فرارسیدن ماه اکتوبر با سطح بحرانی گرسنگی روبهرو خواهد شد، آنهم در شرایطی که کمکهای جهانی کاهش یافتهاند.
سمیرا سید رحمان، مدیر بخش دادخواهی این سازمان، گفته است: «بسیاری از خانوادهها فقط با چیزهایی که میتوانند حمل کنند وارد کشور میشوند. آنها خسته، ترسیده و نگراناند».
او افزوده است: «جامعه جهانی نباید از این وضعیت چشم بپوشد. وقت آن است که برای نجات کودکان و خانوادههای افغان گامهای جدی برداشته شود.»
این سازمان گفته در واکنش به این وضعیت، دو مرکز حمایتی ویژهی کودکان در هرات ایجاد کرده که خدمات روانی و فضای امن بازی برای کودکان فراهم میکند. با این حال این نهاد میگوید که ظرفیت این مراکز نیز تکمیل شده و روزانه تا ۴۰۰ کودک را میپذیرند.
سازمان نجات کودکان از جامعه جهانی خواسته است که در برابر این بحران انسانی بیتفاوت نمانده و برای جلوگیری از فاجعه انسانی، حمایت خود را به طور فوری از خانوادهها و کودکان افغان افزایش دهند.