پس از لغو وضعیت حفاظت موقت از سوی حکومت ترامپ، رهبران مذهبی و فعالان هشدار دادهاند که مسیحیان افغان در صورت بازگشت به افغانستان تحت کنترول طالبان با آزار شدید مواجه خواهند شد.
بهنام رسولی افزود: «اگر هر یک از این مسیحیان افغان به افغانستان بازگردانده شوند، اولین اتفاقی که خواهد افتاد این است که شوهران کشته میشوند و زنان به عنوان برده جنسی گرفته میشوند. اگر آنها را نکشند، به زندان میاندازند و هر شب آنها را لت و کوب میکنند.»
وزارت امنیت داخلی ایالات متحده پیشتر به طور رسمی وضعیت حمایت موقت برای شهروندان افغان را لغو کرد؛ تصمیمی که ممکن است بیش از ۹۰۰۰ نفر را مجبور به بازگشت به افغانستان تحت کنترول طالبان کند.
کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی امریکا، «بهبود وضعیت امنیتی» و «ثبات اقتصادی» در افغانستان را به عنوان دلایل این تصمیم اشاره کرده است.
با اینحال منتقدان میگویند که پناهجویان افغان در صورت اخراج به افغانستان تحت کنترول طالبان با خطرات جبرانناپذیری از جمله مرگ مواجه خواهند شد.
در میان افرادی که در معرض خطر قرار دارند، مسیحیان افغان در اوکلاهما اند؛ افرادی که بسیاری از آنها سفرهای خطرناکی برای رسیدن قانونی به امریکا انجام دادهاند.
بهنام رسولی، داستان شماری از مسیحیان افغان را بازگو کرد که به گفتهاش، با پذیرش دشواریها و چالشها از برازیل تا مکسیکو سفر کرده بودند.
او گفت: «هفتهها غذا و آب نداشتند، اما حاضر بودند صبر کنند و با تمام سختیها روبهرو شوند تا بهطور قانونی وارد ایالات متحده شوند. حالا با حکومت جدید، شنیدهایم که مجوزهای اقامت موقت آنها لغو شده است. حتی اجازه کار هم به آنها نمیدهند.»
فاکسنیوز دیجیتال نگرانیهای کشیش را با کاخ سفید در میان گذاشت و پاسخ زیر را دریافت کرد:
سخنگوی کاخ سفید گفت: «همزمان با خروج ناموفق از افغانستان، حکومت بایدن بهطور غیرقانونی دهها هزار افغان و صدها هزار فرد دیگر را وارد امریکا کرد. اقامت موقت، که برای دلایل بشردوستانه اضطراری یا منافع عمومی بهصورت موردی اعطا میشود، مسیر اقامت دائم یا شهروندی نیست.»
کوش دسای افزود: «افغانهایی که بدون مدارک قانونی برای اقامت هستند و از آزار بر مبنای دلایل محافظتشده میترسند، میتوانند برای پناهندگی درخواست دهند و دادگاهها به پرونده آنها رسیدگی خواهند کرد.»
گروههای مدافع، از جمله «کمک به آزاردیدگان»، از نوم درخواست کردهاند افغانستان را بهعنوان «کشوری با نگرانی خاص» به رسمیت بشناسد و به مسیحیان افغان و اقلیتهایی که به دلیل دین یا باور در معرض آزار و اذیت قرار دارند، اجازه دهد تا هنگام رسیدگی به درخواستهای پناهندگیشان، از وضعیت حفاظت موقت بهرهمند شوند.