افزایش فشار‌ها بر روحانی بلخ؛ طالبان از مولوی قاهر می‌خواهد حرفش را تکذیب کند

دوشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۲۹

منابع محلی در بلخ می‌گویند که طالبان بر مولوی عبدالقاهر، خطیب مسجد روضه فشار آورده است که اظهارات خود درباره قوم‌گرایی و انحصارطلبی این گروه را پس گیرد.

به گفته منابع مطلع، فشار مقامات محلی طالبان بر آقای قاهر به‌شدت افزایش یافته است.

پس از اظهارات مولوی عبدالقاهر در خطبه نماز جمعه در مسجد روضه شریف در بلخ، طالبان به مسجد یورش برده و قصد بازداشت وی را داشتند. اما مردم به حمایت از این روحانی سرشناس ایستاده و اجازه بازداشت وی را ندادند.

در پی نشر و پخش گسترده اظهارات انتقادی این روحانی، ریاست امر به معروف طالبان در بلخ روحانیون سرشناس را فراخواند و دستور داد که از این پس هیچ کسی حق ندارد خطبه نماز جمعه را ضبط و پخش کند. 

ملای بلخی، به‌شدت از تبعیض، قوم‌گرایی و قبیله‌گرایی در رژیم طالبان انتقاد کرده و گفت که ظلم و بی‌عدالتی دوام نمی‌آورد.

واکنش فوری طالبان به اظهارات مولوی عبدالقاهر، با واکنش گسترده عمومی روبرو شده است. یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشت که «سانسور خطبه علما، با شرع و دین مغایرت دارد. علمای ربانی باید آزادانه حرف حق را بگویند .»

یکی دیگر از کاربران نوشت که «گروه حاکم که خود را مدعی حکومت اسلامی می‌داند، از شنیدن صدای اعتراض مردم در مسجد خانه خدا آن‌چنان به هراس افتاده‌ که حتی خطیبان جمعه را هم تهدید می‌کند؛ گویا اینکه برای آن‌ها نه حق، نه دین، بلکه فقط ترس از افشای حقیقت اهمیت دارد.»

شماری دیگر از کاربران گفتند که طالبان با سرکوب و سانسور نمی‌توانند جلو بیان حقیقت را بگیرند.

مولوی عبدالقاهر پیش‌تر نیز از سیاست‌های طالبان انتقاد کرده بود. او در نشست لویه‌جرگه طالبان با سخنان صریح، عملکرد این گروه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «جغرافیا را می‌توان با انتحاری و موتر بمب تصرف کرد، اما دل‌های مردم را نه.»

طی نزدیک به چهار سال حاکمیت طالبان در افغانستان، شماری از روحانیون مستقل بارها از عملکرد این گروه انتقاد کرده‌اند؛ انتقادهایی که اغلب به بازداشت، فشار یا فرار آنها از کشور منجر شده است.

طالبان با درک اهمیت منبر و مسجد، در چهار سال گذشته سعی کرده که در مساجد و منابر ملاهای وفادار به خود را بگمارد. علی‌رغم آن، شماری از روحانیون هر از گاهی از سیاست‌های این گروه به تندی انتقاد کرده‌اند. طالبان انتقادها را با سرکوب، خشونت‌ و به بندکشیدن منتقدان خاموش و خفه کرده است.

چنانچه گروه حاکم پیشتر بر آزادی رسانه‌ها، آزادی تجمعات و حرکت‌های اجتماعی محدودیت وضع کرده بود.

خبرهای بیشتر

رادیو