واکنش گسترده به طرح سوئیس: اخراج مهاجران افغان بر اساس قومیت، ناعادلانه و ضدحقوق بشر است

یکشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۱۴

گزارش یک روزنامه سوئیسی درباره طرح بی‌سابقه اداره مهاجرت سوئیس برای اخراج پناهجویان پشتون‌تبار به افغانستان، با واکنش تند فعالان اجتماعی و کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شده است.

فعالان شبکه‌های اجتماعی این طرح را «تبعیض‌آمیز» و مغایر با ارزش‌ها و کنوانسیون‌های حقوق بشر و حقوق پناهجویان توصیف کرده‌اند.

روزنامه سوئیسی «نویه زوریشه زایتونگ» گزارش داد که پس از حملات سال گذشته توسط برخی افغان‌ها در آلمان، اداره مهاجرت سوئیس طرحی جنجالی پیشنهاد کرده بود که بر اساس آن، پناهجویان پشتون‌تبار به افغانستان بازگردانده شوند.

این روزنامه افزود که در این طرح گفته شده که پشتون‌ها به دلیل هم‌تبار بودن با طالبان، در معرض خطر کمتری قرار دارند.

سانگه صدیقی، فعال حقوق زنان، در شبکه اکس نوشت که اخراج پناهجویان پشتون صرفاً بر اساس قومیت، تبعیضی آشکار و نقض قوانین بین‌المللی است. او تاکید کرد که مرتبط دانستن پشتون‌ها با طالبان نادرست است، زیرا هزاران پشتون از خشونت طالبان گریخته‌اند.

ملک ستیز، تحلیلگر و از مدافعان حقوق بشر درباره پیامدهای خطرناک این طرح هشدار داد. او گفت که در قوانین بین المللی، عدم پذیرش پناهجویان بر اساس قومیت نادرست است. آقای ستیز به وضعیت زنان پشتون در افغانستان اشاره کرد که به رغم حاکمیت طالبان مانند دیگر زنان از حقوق ابتدایی خود محروم اند.

بسم‌الله تابان، نظامی پیشین، اظهار داشت که جامعه پشتون در دو دهه گذشته خود یکی از قربانیان اصلی تروریسم طالبان بوده است.

ظریفه غفاری، شهردار پیشین میدان وردک در اکس نوشت که این طرح شکلی از تبعیض است و قوانین بین المللی پناهندگی را نقض می‌کند. به گفته او، طرح مورد نظر سوئیس، یک گروه از پناهجویان را به علت قومیت شان توبیخ می‌کند.

اصیلا وردک، دیپلومات پیشین و از فعالان مدنی نوشت که هزاران پشتون به علت خشونت طالبان از افغانستان فرار کرده اند و طرح اداره مهاجرت سوئیس مصداق تبعیض و عدم تبعیت از قوانین جهانی است.

شبنم صالحی، فعال حقوق زنان، با اشاره به طرح اداره مهاجرت سوئیس، آن را مصداق پروفایل‌سازی قومی دانست که عملی تبعیض‌آمیز و ناقض قوانین بین‌المللی حقوق بشر و پناهندگان است.

هاتف مختار، از حامیان سابق طالبان نوشت که سوئیس نمی‌تواند پناهجویان افغان و پشتون را به کشوری اخراج کند که «مورد شکنجه، آزار و رفتارهای غیرانسانی قرار گیرند.»

معصومه سادات، کاربری در اکس، نوشت که طالبان نماینده پشتون‌ها نیست. او توضیح داد که طالبان گروهی کوچک با اعضای متعلق به اقوام مختلف است و پشتون‌ها خود قربانی سیاست‌های طالبان هستند. او افزود که «عمومیت دادن یک موضوع به همه، تنها بی‌عدالتی را تشدید می‌کند.»

عبیدالله بهیر، استاد دانشگاه، اظهار داشت که سوئیس با پروفایل‌سازی قومی در صدد اخراج پشتون‌هاست. او این رویکرد را «کلیشه‌ای استعماری» خواند و گفت که چنین رفتاری باید هر انسان عاقلی را خشمگین کند.

فهیم کوهدامنی، فعال شبکه‌های اجتماعی، خاطر نشان کرد که اگرچه افراد شرور یا هوادار طالبان در میان برخی پناهندگان در کشورهای غربی وجود دارند، اما این موضوع هرگز به یک قوم ربط ندارد.

او نوشت: «گروه‌های بزرگی از پشتون‌ها را می‌شناسیم که با طالبان مخالف‌اند. من از صف‌بندی‌های قومی حمایت نمی‌کنم، بلکه طرفدار اجماع همه مردم علیه حاکمیت طالبان هستم.»

نصیر اندیشه، سفیر افغانستان در ژنو روز یکشنبه در واکنش به گزارش یک روزنامه سوئیسی گفت که موضوع اخراج مهاجران افغان بر اساس قومیت را با حکومت سوئیس مطرح کرده است تا در این مورد توضیح دهد.

به گفته آقای اندیشه، هيچ سیاست رسمی در مورد اخراج پناهجویان افغان به اساس قوميت وجود ندارد و «اين امر مخالف روحيه كنوانسيون مهاجرت و حقوق بشر است.»

خبرهای بیشتر

رادیو