معاون سابق دبیرکل ملل متحد: افغانستان به باتلاق استراتژیک پاکستان بدل شده است

دوشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۱۵

شاشی تارور، معاون سابق دبیرکل سازمان ملل، درباره روابط پرتنش پاکستان با طالبان گفت که نفوذ اسلام‌آباد بر این گروه به شکل چشمگیری کاهش یافته است.

این معاون سابق وزارت خارجه هند اظهار داشت که پاکستان طالبان را ابزاری استراتژیک برای مقابله با هند می‌دید، اما این گروه پس از پیروزی، از کنترول اسلام‌آباد خارج شده است.

شاشی تارور روز دوشنبه در مقاله‌ای که در وب‌سایت پراجکت سیندیکیت منتشر شد، نوشت که پاکستان برای دهه‌ها طالبان را پرورش داد، حمایت و تامین مالی کرد، زیرا این گروه را ابزاری کارآمد برای اعمال نفوذ بر افغانستان و کسب «عمق استراتژیک» در برابر هند می‌دانست. اما، به قول او، هیولاهایی که خود می‌سازید، همیشه قابل مهار نیستند.

وی با اشاره به بیانیه طالبان در محکومیت حمله به گردشگران در کشمیر، این اقدام را نشانه‌ای از فاصله گرفتن طالبان از پاکستان دانست.

تارور که اکنون عضو پارلمان هند است، با اشاره به تنش‌های یک سال اخیر میان طالبان و پاکستان و درگیری‌های مرزی دو طرف، خاطرنشان کرد که نفوذ کنونی پاکستان بر طالبان به وضوح کاهش یافته است.

او افزود که آی‌اس‌آی دهه‌ها طالبان را به عنوان بازوی نیابتی خود در افغانستان تقویت کرد، اما با وجود آگاهی از سرسختی ایدئولوژیک این گروه، آن را ابزاری برای کنترول افغانستان و رویارویی با هند به کار گرفت. در اگست ۲۰۲۱، هنگامی که طالبان کابل را تصرف کرد، پاکستان با شادی آشکار این پیروزی را جشن گرفت.

تارور تاکید کرد که مهار هیولاهای خودساخته همیشه ممکن نیست. به گفته او، پاکستان در مواجهه با طالبان نه با فشار به اهدافش رسیده و نه با دیپلوماسی.

وی به اهداف گروه‌های شبه‌نظامی در پاکستان پرداخت و گفت که از نظر طالبان، ارتش پاکستان به اندازه کافی اسلامی نیست. به باور او، تحریک طالبان پاکستان اکنون در پی آن است که با پاکستان همان کند که طالبان با افغانستان کرد: تصرف قدرت و تبدیل کشور به یک تئوکراسی اسلامی.

او افزود که به دلیل پیوندهای ایدئولوژیک، طالبان افغانستان ممکن است از طالبان پاکستان در راستای تحقق این هدف حمایت کند.

به گفته تارور، افغانستان برای پاکستان به باتلاقی استراتژیک تبدیل شده است.

وی توضیح داد که این بحران تا بدان‌جا پیش رفته که برخی مقام‌های پاکستانی پیشنهاد داده‌اند از ایالات متحده کمک بگیرند و حتی پایگاه‌هایی برای پهپادهای امریکایی فراهم کنند تا مواضع شبه‌نظامیان در افغانستان هدف قرار گیرد. این ایده که امریکا با پهپادها و تسلیحات پیشرفته به پاکستان یاری رساند تا شورشی را سرکوب کند که خود نتیجه سیاست‌های ضدامریکایی اسلام‌آباد در افغانستان است، مضحک و اما دیگر غیرقابل تصور نیست.

شاشی تارور با اشاره به اختلافات تاریخی و ارضی میان دو کشور تاکید کرد که تنش‌های پاکستان و افغانستان – که ریشه در نارضایتی‌های دیرینه، سیاست‌های نادرست و درگیری‌های ایدیولوژیک دارند، به سرعت در حال تشدید است.

این سیاستمدار سرشناس هندی افزود که افغانستان دیگر برای پاکستان یک دارایی استراتژیک نیست، بلکه باری سنگین بر دوش آن است.

او در پایان نوشت که هند باید با دقت نظاره‌گر باشد و ببیند این نمایش پرهیاهو در مرزهای غربی‌اش چگونه به پایان می‌رسد.

خبرهای بیشتر

رادیو