یوناما در پیامی به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات اعلام کرد که با محدودیتهای قابل توجهی که طالبان اعمال کرده، دستاندرکاران رسانهها با تهدید، بازداشت، شکنجه و بدرفتاری مواجهاند. یوناما میگوید در این میان خبرنگاران زن بیش از همه متاثر شدهاند.
روزا اوتنبایوا، نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفت که رسانهها بنیاد یک جامعه آگاه و پویا را تشکیل میدهند و باید از آنها حفاظت شود.
او با تاکید بر اینکه موجودیت رسانه سالم برای تأمین شفافیت، اعتماد عمومی و حکومتداری خوب ضروری است، گفت: «ما در افغانستان شاهد روال ثابت و پیگیر فرسایش رسانههای آزاد و مستقل هستیم.»
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان نیز روز شنبه ۱۳ ثور در پیامی به همین مناسبت آزادی بیان را برای تحقق تمام حقوق بشر مهم دانست. او از طالبان خواست که فورا همه خبرنگاران بازداشت شده را از زندانها آزاد کند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان با اشاره به وضعیت خبرنگاران در افغانستان گفت: «امروز من به کسانی که به دلیل ابراز عقیده خود بازداشت شدهاند، ادای احترام میکنم.»
یوناما در بخشی دیگر از پیام خود نوشته است که افغانستان از چالش های ناشی از پیشرفت سریع هوش مصنوعی در امان نیست.
به گفته پاتریشیا مکفیلیپس، نماینده یونسکو در افغانستان، هوش مصنوعی میتواند مورد سو استفاده قرار گیرد و از این فناوری در ایجاد و پخش اطلاعات نادرست، نفرت پراگنی و ایجاد روشهای نوین برای سانسور و نظارت از خبرنگاران و مردم استفاده به عمل آید، که پیامد های ناگواری را روی آزادی بیان در پی خواهد داشت.