مرکز خبرنگاران افغانستان از افزایش ۵۸ درصدی نقض آزادی رسانه‌ها طی یک سال گذشته خبر داد

جمعه ۱۴۰۴/۰۲/۱۲

مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشی، می‌گوید که آزادی رسانه‌ها و موارد نقض حقوق خبرنگاران ۵۸ درصد افزایش یافته است.

این مرکز گفت که از ماه می ۲۰۲۴ تاکنون، ۲۱۵ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها را ثبت کرده که شامل ۱۷۵ مورد تهدید مستقیم و غیرمستقیم و ۴۰ مورد بازداشت خبرنگاران است.

مرکز خبرنگاران افغانستان به‌مناسبت روز جهانی آزادی رسانه‌ها با نشر گزارشی گفت موارد نقض آزادی رسانه‌ها طی یک سال گذشته نسبت به سال قبل آن ۵۸ درصد افزایش یافته است.

این مرکز هشدار داد که سطح آزادی رسانه‌ها و حقوق خبرنگاران در یک سال گذشته به‌شکل نگران‌کننده‌ای کاهش یافته و ادامه محدودیت‌های طالبان، تهدیدی جدی برای حق اطلاع‌رسانی در افغانستان است.
بر اساس این گزارش که امروز جمعه ۱۲ ثور منتشر شد، از میان خبرنگاران بازداشت‌شده، ده نفر هنوز در زندان‌ طالبان هستند و هفت نفر به حبس‌هایی بین هفت ماه تا سه سال محکوم شده‌اند.
در گزارش این نهاد گفته شده که در این مدت، دست‌کم نه رسانه دیداری به‌گونه موقت بسته شده‌اند و ۲۵ تلویزیون در ولایات مختلف به رادیو تغییر ماهیت داده‌اند.
این تغییرات عمدتاً در پی اجرای ممنوعیت نشر تصاویر زنده‌جان صورت گرفته که در ۱۷ ولایت کشور به‌گونه رسمی اجرا شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان، از صدور هفت دستورالعمل تازه رسانه‌ای توسط طالبان در کنار ۱۶ دستور پیشین ابراز نگرانی کرده و گفته است این قوانین، نقد مسئولان، پخش زنده برنامه‌های سیاسی و اقتصادی، همکاری با رسانه‌های تبعیدی و حتی حضور کارشناسانی که وزارت اطلاعات و فرهنگ تأیید نکرده را ممنوع کرده‌ است.
گزارش همچنین به افزایش مداخله وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در امور رسانه‌ها اشاره کرده و آن را یکی از عوامل اصلی محدودیت‌ها، تعطیلی رسانه‌ها و بازداشت خبرنگاران دانسته است.
گفته شده است که این وزارت در سال گذشته نقش پررنگ‌تری در سرکوب رسانه‌ها و تحمیل خطوط قرمز جدید ایفا کرده است.
در بخشی از این گزارش به بعد اقتصادی رسانه‌ پرداخته شده و گفته شده است که رسانه‌ها با کاهش شدید درآمد، افزایش مالیات و محدودیت در دسترسی به اطلاعات روبرو شده‌اند.

این نهاد افزوده است که این وضعیت به کاهش شمار رسانه‌های فعال و ترک کار خبرنگاران، به‌ویژه زنان، انجامیده است.

در تازه‌ترین مورد، اداره امر به معروف بدخشان به‌دلیل اینکه «صدای زن عورت شمرده می‌شود»، برای بستن دو رادیوی ویژه زنان در این ولایت اقدام کرده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن هشدار نسبت به پیامدهای این وضعیت، از طالبان خواسته است تا به حقوق رسانه‌ها احترام بگذارد، محدودیت‌ها را لغو کند و به خبرنگاران اجازه دهد در چهارچوب قانون رسانه‌های همگانی فعالیت آزادانه داشته باشند.

خبرهای بیشتر

رادیو