بنیاد تحقیقاتی آبزرور در مطلبی نوشت که حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی روسیه هشداری به امریکا است مبنی بر این که مسکو در افغانستان نفوذ دارد.
الکسی زاخاروف، عضو برنامه مطالعات استراتژیک این بنیاد، در مطلبی تحت عنوان «چه چیزی باعث تغییر سیاست جدید مسکو در افغانستان شده است؟» به بررسی دلایل حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی روسیه پرداخته است.
به باور زاخاروف، حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی به روسیه این امکان را میدهد که تجارت و همکاریهای اقتصادی با افغانستان، بهویژه در زمینه صادرات گاز، مواد معدنی و محصولات کشاورزی، را گسترش دهد و به تسریع رشد تجارت دوجانبه، از جمله خرید آرد و گاز مایع از روسیه، منجر شود.
او در این مطلب نوشت که انتظار میرود نمایندگان روسیه و طالبان در ماه می سال جاری میلادی قرارداد انتقال ۵۰ میلیون متر مکعب گاز مایع را در کازانفروم امضا کنند اما ظرفیت حملونقل از طریق افغانستان و مسائل امنیتی ممکن است در نهایت اجرای این توافق را محدود کند.
در این مطلب همچنین تاکید شده است که روسیه بهدنبال بهرهبرداری از افغانستان بهعنوان کریدور ترانزیتی برای دسترسی به بازارهای جنوب و جنوبشرقی آسیا است. طبق این مطلب، پروژههای ترانزیتی مانند راهآهن و کریدور چندوجهی میتوانند وابستگی مسکو به زیرساختهای ایران را کاهش دهند و فرصتی برای گسترش روابط اقتصادی در شرایط تحریمها ایجاد کنند.
الکسی زاخاروف اما تاکید کرده است که مسکو میتوانست این ارتباطات را بدون حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی برقرار کند، اما انگیزه اصلی این اقدام ارسال پیامی به ایالات متحده است که مسکو در افغانستان نفوذ دارد.
او نوشت: «همانطور که تجربه قزاقستان و قیرغیزستان نشان میدهد حذف طالبان از فهرست تروریستی بهطور خودکار به تحول سیاسی و اقتصادی منجر نمیشود. این ممکن است نشان دهد که مسکو به طالبان کارت برنده نمیدهد، بلکه به بازیگران خارجی، بهویژه ایالات متحده، سیگنال میدهد که در افغانستان نفوذ دارد.»
در این مطلب همچنین به لایحه «حذف موقت» از فهرست گروههای تروریستی روسیه اشاره شده و تاکید شده است که مقامهای روسی ممکن است در صورت اتخاذ سیاستهای نامساعد طالبان برای مسکو، تصمیم خود را معکوس کنند.
بنیاد تحقیقاتی هندی آبزرور نوشت: «با وجود قانونیشدن ارتباطات دیپلوماتیک با طالبان، روسیه به حفظ ابهام در قبال حکومت آنها ادامه خواهد داد تا روابط نزدیکتری با کابل برقرار کند و در عین حال بهدنبال پیوندهایی با بازیگران داخلی و خارجی برای تقویت موقعیتهای خود در افغانستان باشد.»