سازمان جهانی غذا اعلام کرد که بودجه لازم را برای استفاده از هواپیماهایش برای کمکرسانی به مناطق دور افتاده افغانستان ندارد و احتمالا استفاده از این هواپیماها را متوقف خواهد کرد.
این سازمان گفته برای ادامه پروازهای امدادی در سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۰ میلیون دالر بودجه فوری نیاز دارد.
این سازمان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی نوشت: «وقتی برای رفتن به جایی مسیر زمینی هموار وجود ندارد، بخش هوانوردی ما وارد عمل میشود و امدادگران را به دورافتادهترین مناطق افغانستان میرساند. اما اکنون، این پروازها به دلیل کمبود بودجه در آستانه توقف قرار دارند.»
هفته گذشته، سازمان جهانی غذا اعلام کرده بود که برای حمایت از پناهجویان افغان بازگشته از پاکستان تا پایان سال، به ۲۵ میلیون دالر کمک نیاز دارد.
کمبود بودجه این سازمان پس از توقف کمکهای بشردوستانه امریکا شدت گرفته است. ایالات متحده کمکهای خود به سازمان جهانی غذا در افغانستان را متوقف کرده است.
اخیرا تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا، با اشاره به قطع برخی برنامههای امدادی، گفت: «بخش عمده فعالیتهای سازمان جهانی غذا در افغانستان و یمن بر اساس فرمان اجرایی متوقف شده است، زیرا گروههایی مانند طالبان در افغانستان و حوثیها در یمن از این پروژهها سود میبردند.»
او افزود که سوءاستفاده این گروهها از کمکهای سازمان ملل مستند شده است.
توقف کمکها به افغانستان بخشی از سیاست دولت ترامپ برای بازنگری در کمکهای خارجی و کاهش نقش اداره توسعه بینالمللی امریکا در پروژههای جهانی است. کارشناسان هشدار دادهاند که این اقدام میتواند به افزایش گرسنگی، مهاجرت غیرقانونی و گسترش افراطگرایی در کشورهایی مانند افغانستان و یمن منجر شود.
در افغانستان، این تصمیم جان بیش از ۲۳ میلیون نفر نیازمند به کمکهای حیاتی را به خطر میاندازد. در یمن نیز حدود ۱۹ میلیون نفر به کمک فوری نیاز دارند. بسیاری از تحلیلگران و مقامات پیشین این اقدام را برای اقشار آسیبپذیر «فاجعهبار» توصیف کردهاند.
سازمان ملل متحد نیز خواستار ادامه کمکهای بشردوستانه به افغانستان شده و هشدار داده است که توقف این حمایتها میتواند این کشور را به سوی قحطی و بحران شدید غذایی سوق دهد.