وزیر خارجه جمهوری اسلامی پس از پایان دور دوم مذاکرات با امریکا، گفت که فضای نسبتاً مثبت در رم، منجر به پیشرفت در اصول و اهداف یک توافق احتمالی شد.
عباس عراقچی افزود: «ما بهروشنی توضیح دادیم که بسیاری در ایران باور دارند که برجام دیگر برای ما کافی نیست.»
عراقچی گفت: ««ما بهروشنی توضیح دادیم که بسیاری در ایران باور دارند که برجام دیگر برای ما کافی نیست. برای آنان، آنچه از برجام باقی مانده تنها درسهای فراگرفتهشده از آن است. شخصا به این برداشت تمایل دارم.»
توافق هستهای ایران (برجام) در سال ۲۰۱۵ امضا شد، اما ترامپ در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد. جمهوری اسلامی تاکید کرده است که با توجه به تجربه برجام، با احتیاط به گفتوگوها ادامه میدهد.
وزیر خارجه ایران افزود: «گفتوگوهای کارشناسی در روزهای آینده برای بررسی جزئیات آغاز خواهد شد. پس از آن، میتوانیم قضاوت بهتری داشته باشیم.»
او گفت «در حال حاضر، خوشبینی ممکن است موجه باشد، اما با احتیاط فراوان.»
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز اظهار داشت: «در جهانی که با چالشها و تهدیدهای بیسابقه علیه حاکمیت قانون و ارزشهای مشترک بشری مواجه است، ما به گفتوگو و دیپلماسی بهعنوان ابزاری بیهمتا برای حل مسائل پایبند هستیم.»
مقام امریکایی: نماینده ترامپ با عراقچی گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم داشت
یک مقام ارشد دولت امریکا از «پیشرفت بسیار خوب» در دومین دور مذاکرات با جمهوری اسلامی در رم خبر داد. او گفت که این مذاکرات که بیش از چهار ساعت به طول انجامید، شامل گفتوگوهای «مستقیم و غیرمستقیم» میان طرفها بوده است.
این مقام تایید کرد که در جریان مذاکرات در رم، استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ و مذاکره کننده با ایران، بهطور مستقیم با عباس عراقچی گفتوگو کرده است.
در همین حال، وزارت خارجه پادشاهی عمان در بیانیهای اعلام کرده است که«عباس عراقچی و استیو ویتکاف موافقت کردهاند که وارد مرحله بعدی مذاکرات شوند؛ مذاکراتی که با هدف دستیابی به توافقی عادلانه، پایدار و الزامآور انجام میشود؛ توافقی که اطمینان خواهد داد ایران کاملاً عاری از سلاحهای هستهای باقی بماند و تحریمها لغو شود، در حالی که توانایی توسعه انرژی هستهای صلحآمیز خود را حفظ کند.»
نتانیاهو: از توقف برنامه هستهای ایران عقبنشینی نمیکنم
مذاکرات ایران و امریکا نگرانی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، را برانگیخته است. نتانیاهو گفت: «من متعهد هستم که نگذارم ایران به سلاح هستهای دست یابد. از این تعهد حتی یک میلیمتر عقبنشینی نخواهم کرد.»
وی همچنین از منتقدان داخلی خود انتقاد کرد و گفت: «حیرتانگیز است که اکنون باید به انتقادهای کسانی گوش دهیم که سالها با اقداماتی که برای ضربه زدن به برنامه هستهای ایران و به تأخیر انداختن آن انجام دادم، مخالفت کردند.»
نتانیاهو افزود: «اگر آن اقدامات انجام نمیشد، ایران بیش از یک دهه پیش به سلاح هستهای دست یافته بود.»