طالبان ادعاهای مربوط به قاچاق سلاحهای امریکایی از افغانستان به بازار سیاه را رد کرده و اعلام کرد که این سلاحها در ۲۰ سال گذشته، هنگام تامین تجهیزات نیروهای خارجی از طریق بنادر پاکستان، بهویژه بندر کراچی، به سرقت رفته و در بازار سیاه به فروش رسیده اند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، اظهار داشت که وجود سلاحهای امریکایی در بازار سیاه به این معنا نیست که از افغانستان قاچاق شدهاند.
معاون سخنگوی طالبان گفت که در گذشته، «هنگام انتقال تجهیزات نظامی از بنادر پاکستان به افغانستان، بارها کانتینرها شکسته شده و سلاحها به سرقت رفته و وارد بازار سیاه پاکستان شده اند.»
وی تاکید کرد که سلاحها و تجهیزات نظامی امریکایی باقیمانده در افغانستان بهصورت منظم ذخیره و نگهداری میشوند.
گزارش اخیر روزنامه واشنگتن پست نشان میدهد که ۶۳ قبضه سلاح پیشرفته امریکایی، شامل تفنگهای تهاجمی، مسلسل و دوربینهای شببین، به دست گروههای شورشی در پاکستان، از جمله تحریک طالبان پاکستان، شبهنظامیان بلوچ و دیگر گروههای مسلح، افتاده و در حملات تروریستی مرگبار استفاده میشود.
به گفته منابع، این سلاحها در بازارهای سیاه به فروش رسیده است. مقامات پاکستانی هشدار دادهاند که این تسلیحات امنیت منطقه را به خطر انداخته است.
مقامات نظامی پاکستانی ادعا میکنند که مقادیر قابلتوجهی از این سلاحها به کشورهای منطقه و سازمانهای تروریستی منتقل شده است.
پس از حمله ۱۱ مارچ توسط شورشیان بلوچ به قطار جعفر اکسپرس که دستکم ۹۰ کشته داشت، مقامات پاکستانی شماره سریال سه قبضه تفنگ امریکایی استفادهشده در حمله را ارائه کردند. دو مورد از آنها از تسلیحات باقیمانده امریکا در افغانستان بوده است.
احمد حسین، یکی از نیروهای ویژه پاکستان که باری در یک حمله شبانه شورشیان زخمی شده بود، گفت: «آنها سلاحهای مدرن امریکایی دارند، آنها ما را میدیدند، اما ما نمیتوانستیم آنها را ببینیم.»
در تاریخ ۴ اپریل، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا، و اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه پاکستان، در گفتوگویی تلفنی درباره «حلوفصل موضوع سلاحهای امریکایی باقیمانده در افغانستان» بحث کردند.
وزارت خارجه پاکستان در بیانیهای ضمن حمایت از موضع ترامپ درباره برگرداندن جنگافزار از افغانستان اعلام کرد: «حضور سلاحهای پیشرفته امریکایی نگرانی جدی برای امنیت پاکستان ایجاد کرده است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، پیشتر تهدید کرده بود که اگر طالبان تجهیزات نظامی امریکایی را بازنگرداند، کمکهای مالی به افغانستان را برای همیشه قطع خواهد کرد. او اظهار داشت: «ما میلیاردها دالر تجهیزات نظامی در افغانستان جا گذاشتیم.» در مقابل، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، پاسخ داد: «این تجهیزات اکنون متعلق به افغانستان است و هیچکس نمیتواند آنها را از ما بگیرد.»
اظهارات ترامپ در اسلامآباد امیدواریهایی برای بازگرداندن این سلاحها ایجاد کرد، اما کارشناسان معتقدند که برای جلوگیری از قاچاق این تسلیحات دیگر دیر شده است.