سازمان بهداشت جهانی روز سهشنبه هشدار داد که به دلیل توقف کمکهای ایالات متحده، احتمالا بیش از ۱۰ درصد از جمعیت افغانستان تا پایان امسال از خدمات درمانی محروم خواهند شد.
امریکا به دلیل آنچه سوءاستفاده طالبان خوانده، بخش زیادی از کمکهای خود به افغانستان را قطع کرده است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، از ابتدای سال جاری و با کاهش کمکهای خارجی ایالات متحده، حدود سه میلیون نفر به دلیل تعطیلی بیش از ۳۶۴ مرکز درمانی از خدمات بهداشتی محروم شدهاند و ۲۲۰ مرکز دیگر نیز تا سهماهه سوم سال ۲۰۲۵ در معرض تعطیلی قرار دارند.
ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان بهداشت جهانی در افغانستان، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه در کابل اظهار داشت: «این وضعیت ممکن است دو تا سه میلیون نفر دیگر را از دسترسی به خدمات درمانی محروم کند.» وی افزود: «با قطع بودجه، دیگر حامیان مالی تلاش کردند خلا را پر کنند، اما شکاف مالی ناشی از کاهش کمکهای ایالات متحده بسیار بزرگ است.»
سیستم درمانی شکننده افغانستان، که دههها جنگ آن را تضعیف کرده، با برخی از بالاترین نرخهای مرگومیر نوزادان و مادران در جهان مواجه است. وضعیت کمکهای بینالمللی از زمان دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، برای انحلال اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده و کاهش مشارکت در سازمان بهداشت جهانی بدتر شده است. این اداره با بودجه سالانه ۴۲.۸ میلیارد دالر، ۴۲ درصد از کل کمکهای بشردوستانه جهانی را تامین میکرد و حالا ۸۳ درصد از برنامههای بشردوستانه آن لغو شده است.
سالوادور هشدار داد: «سیستم درمانی از قبل شکننده بود و اکنون با تمام توان در حال مقاومت است. اگر این شکاف مالی بهصورت جمعی جبران نشود، وضعیت بدتر خواهد شد.» او همچنین به خطر افزایش شیوع بیماریهایی مانند دنگی، مالاریا و سل و کاهش نرخ ایمنسازی اشاره کرد.
سازمان بهداشت جهانی در تلاش است تا با واکسیناسیون کودکان، فلج اطفال را که اکنون تنها در افغانستان و پاکستان باقی مانده، ریشهکن کند. یوناما نیز از کشورهای جهان خواسته است تا حمایت از ۲۲.۹ میلیون افغان نیازمند کمک در سال جاری را ادامه دهند.