وزارت خارجه امریکا: قطع کمک‌ها به افغانستان بخاطر این است که بدست طالبان تروریست می‌رسید

سه‌شنبه ۱۴۰۴/۰۱/۱۹

وزارت خارجه امریکا روز سه شنبه گزارش قطع کمک‌های این کشور به برنامه جهانی غذای سازمان ملل در افغانستان و یمن را تایید کرد.

تمی بروس، سخنگوی این وزارت گفت علت این اقدام، این بود «که تروریست ها، مانند حوثی‌ها در یمن و طالبان در افغانستان، از پروژه‌ها نفع می‌بردند.»

وی تاکید کرد که این تصمیم در چارچوب یک فرمان اجرایی اتخاذ شده است.

خبرگزاری رویترز گذشته خبر داد که این کاهش‌ها بخشی از یک برنامه گسترده‌تر دولت ایالات متحده برای بازنگری در کمک‌های خارجی است؛ برنامه‌ای که توسط وزارت خارجه و اداره توسعه بین‌المللی امریکا اجرا شده و شامل توقف حمایت از پروژه‌های بیش از دوازده کشور، از جمله برخی نهادهای بین‌المللی مانند برنامه جهانی غذا، صندوق جمعیت سازمان ملل و چندین سازمان غیردولتی می‌شود.

با این حال، سخنگوی وزارت خارجه امریکا تاکید کرد که ۸۵ درصد از برنامه‌های پیشین اداره توسعه بین‌المللی ایالات متحده با برنامه جهانی غذا همچنان فعال و در حال اجرا هستند.

وی گزارش‌ها درباره قطع کامل کمک‌های امریکا به این نهاد متعلق به ملل متحد را «نادرست» خواند و تصریح کرد که ایالات متحده همچنان به تعهدات خود در زمینه کمک‌های بشردوستانه پایبند است، هرچند شکل و نحوه اجرای آن ممکن است متفاوت از گذشته باشد.

تمی بروس با اشاره به توقف تعداد محدودی از برنامه‌های کمک‌رسانی، گفت: «بخش زیادی از برنامه‌های برنامه غذایی جهان سازمان ملل در افغانستان و یمن بر اساس فرمان اجرایی قطع شده است. دلیل قطع این کمک‌ها این بود که گروه‌های تروریستی، مانند حوثی ها در یمن و طالبان در افغانستان، از پروژه‌ها نفع می‌بردند.»

او گفت که موارد سوءاستفاده این گروه‌ها از کمک‌های سازمان ملل مستند شده است.

وی افزود که اداره توسعه بین‌المللی امریکا کمک‌های غذایی در شمال یمن را برای جلوگیری از دخالت حوثی‌ها متوقف کرده و در افغانستان نیز کمک‌ها به‌صورت موقت تعلیق شده‌اند تا از مداخله طالبان جلوگیری شود.

سخنگوی وزارت خارجه امریکا همچنین توضیح داد که برخی برنامه‌ها به دلیل تمرکز بر کمک‌های نقدی متوقف شدند، چرا که دولت امریکا در حال فاصله گرفتن از مدل کمک نقدی به دلیل نگرانی از نبود شفافیت و سوءاستفاده مالی است. وی تأکید کرد که این تغییرات در جهت پاسخگویی بهتر به مالیات‌دهندگان امریکایی انجام شده است.

او همچنین گفت که برخی از برنامه‌هایی که به‌اشتباه متوقف شده بودند، پس از بازنگری مجدداً فعال شده‌اند.

در ادامه، بروس به گزارش اخیر سیگار (نهاد ناظر کمک‌های امریکا به افغانستان) اشاره کرد و گفت که دست‌کم ۱۱ میلیون دالر از کمک‌های غذایی امریکا در افغانستان به طالبان منتقل شده یا منجر به تقویت مالی آن‌ها شده است.

توقف کمک به افغانستان، بخشی از سیاست گسترده‌تر دولت ترامپ برای بازبینی در ساختار کمک‌های خارجی و کاهش نقش اداره توسعه بین‌المللی این کشور در پروژه‌های جهانی است. کارشناسان هشدار داده‌اند که توقف این کمک‌ها می‌تواند منجر به افزایش گرسنگی، مهاجرت غیرقانونی و تقویت افراط‌گرایی در کشورهایی مانند افغانستان و یمن شود.

در افغانستان، این اقدام دسترسی بیش از ۲۳ میلیون نفر نیازمند را به کمک‌های حیاتی به خطر می‌اندازد؛ در حالی که در یمن، نزدیک به ۱۹ میلیون نفر به کمک فوری نیاز دارند. بسیاری از تحلیلگران و مسئولان پیشین، این اقدام را برای اقشار آسیب‌پذیر در این کشورها «فاجعه‌بار» توصیف کرده‌اند.

سازمان ملل متحد نیز خواستار تداوم کمک‌های بشردوستانه به افغانستان شده و هشدار داده است که قطع این کمک‌ها، می‌تواند این کشور را به سمت قحطی و بحران شدید غذایی سوق دهد.

خبرهای بیشتر

رادیو