کمیته بینالمللی صلیب سرخ به مناسبت روز جهانی آگاهیدهی درباره خطرات ماین، گفت که در سال ۲۰۲۴ دستکم ۵۶۴ نفر شامل ۴۳۴ کودک در افغانستان براثر انفجار ماین و مهمات جان باختند. این سازمان در سال گذشته ۲۵۱ رویداد انفجار ماین و مهمات را ثبت کرده و گفته آمار تلفات ممکن است بیشتر باشد.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ نوشت آلودگی افغانستان به سلاح و مهمات زندگی غیرنظامیان را با تهدیدات مرگبار مواجه کرده است. این سازمان افزود که افغانستان نیازمند تلاش بیشتر برای پاکسازی مناطق آلوده به ماین و مهمات است.
کاترینا ریتز، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ در افغانستان گفت: «ماینها و مواد منفجره به جا ماند از جنگ، نهتنها زندگی روزمره و توسعه اقتصادی را مختل میکند؛ بلکه منجر به تراژدیهای دلخراش، بهویژه در میان کودکان میشود».
او اذعان کرد که اخیرا کاهش بودجه بر تلاشهای این کمیته برای پاکسازی ماینها و مهمات منفجر نشده تأثیر زیادی گذاشته است.
این مقام کمیته بینالمللی صلیب سرخ تاکید کرد که کاهش بودجه این سازمان جانهای بیشتری را در افغانستان به خطر میاندازد و ممکن است رویدادهای غمانگیز را به شدت افزایش دهد. او افزود: «بسیار مهم است که جامعه بینالمللی و آژانسهای بشردوستانه از جوامع در مقابله با پیامدهای آلودگی تسلیحاتی حمایت کنند». او گفت که صلیب سرخ به ایفای نقش خود در افغانستان متعهد است.
این کمیته بینالمللی امدادی پیشتر اعلام کرده بود که سال گذشته میلادی به ۲۴۳ هزار نفر در پنج ولایت افغانستان کارگاههای آگاهیدهی درباره خطرات مهمات و ماین و رفتار ایمن در مناطق آلوده برگزار کرده است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ در دوم حوت اعلام کرده بود که افغانستان همچنان یکی از آلودهترین کشورهای جهان به ماین و مواد منفجره است. این نهاد گفت که با جمعیت هلال احمر افغانستان، تحت کنترول طالبان در زمینه افزایش آگاهیدهی در مورد خطرات مواد باقیمانده از جنگ همکاری میکند.
طالبان در جنگ دو دهه گذشته برای اعمال فشار علیه حکومت پیشین و نیروهای بینالمللی به رهبری ایالات متحده امریکا از تاکتیک جاسازی ماینهای کنار جاده و ماینهای مقناطیسی و بمبهایی که از راه دور کنترول میشدند، به گستردگی کار میگرفت. بخشی از این ماینها و مواد منفجره جاسازی شده در برخی مناطق منفجر ناشده باقی ماندهاند.