پس از قطع کمکهای خارجی امریکا، رئیس ارتباطات سازمان بهداشت جهانی در افغانستان به گاردین گفته است که تعطیلی مراکز درمانی، میلیونها آواره و حاشیهنشین را در معرض بیماری، سوءتغذیه و کمبود شدید خدمات پزشکی قرار داده است.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، در مناطق شمال، غرب و شمال شرق افغانستان که بیشترین آسیب را دیدهاند، بیش از یکسوم درمانگاهها تعطیل شدهاند و پیشبینی میشود تا ماه جون ۲۲۰ مرکز دیگر نیز به دلیل کمبود بودجه بسته شوند.
در برخی مناطق روستایی، این درمانگاهها تنها گزینه مردم برای دریافت خدمات درمانی بودند. این مشکل با محدودیتهای طالبان برای سفر زنان بدون همراه یک مرد بهعنوان «محرم» تشدید شده است.
سایر سازمانهای بشردوستانه نیز تحت تاثیر قطع بودجه امریکا قرار گرفتهاند.
سازمان حفاظت از کودکان نیز گزارش داده است که مجبور به تعطیلی ۱۸ مرکز از ۳۲ مرکز درمانی خود شده است. یکی از سخنگویان این سازمان به گاردین گفت: «چهارده مرکز باقیمانده فقط برای یک ماه دیگر بودجه دارند.»
این ۳۲ مرکز تنها در ماه جنوری به بیش از ۱۳۴ هزار کودک خدمات ارائه داده بودند.
عبدل (نام مستعار)، هماهنگکننده پروژههای بهداشتی در هرات، به گاردین گفت که سازمان او پس از دست دادن بودجه خود در ماه جنوری، مجبور به تعطیلی ۲۳ مرکز درمانی از جمله تیمهای سیار بهداشت شده است.
او گفت: «این درمانگاهها در مناطق دورافتاده هرات و در ۹ ولسوالی قرار داشتند، جایی که مردم به خدمات درمانی دسترسی نداشتند. ما به جمعیتی نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر خدمات ارائه میکردیم که بسیاری از آنها زنان و کودکان بودند، از جمله حداقل ۲۰ هزار مادر باردار و نوزاد.»
سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است که وضعیت ارائه خدمات درمانی به افغانها ممکن است بدتر شود.
شورای پناهندگان ناوری نیز تایید کرده است که مجبور به تعطیلی دو مرکز خود شده است که به افغانهای آواره داخلی در زمینه مسکن، غذا و سایر حمایتها کمک میکردند، و دو مرکز دیگر نیز در معرض خطر تعطیلی قرار دارند.