رادیو عمومی ملی (انپیآر) گزارش داده که پس از قطع کمکهای سازمان توسعه بینالمللی امریکا مرگ مادران و نوزادانشان هنگام زایمان در افغانستان افزایش یافته است.
طبق این گزارش، در اپی اقدامات اخیر اداره ترامپ و بسته شدن مراکز صحی محلی، دسترسی زنان به خدمات درمانی به موقع کاهش یافته است.
رادیوی عمومی ملی روز دوشنبه، ۱۱ حمل گزارشی به نقل از برخی قابلههایی نوشت که شاهد مرگ مادران هنگام زایمان به دلیل دیر رسیدن به مراکز صحی بودهاند.
آنها گفتهاند افزایش مرگ مادران و نوزادان پیامد ضربهای است که قطع ناگهانی کمکهای سازمان توسعه بینالمللی امریکا به سیستم آسیبپذیر بهداشت افغانستان وارد کرده است.
مسدود شدن کلینیکهای مناطق دوردست
سازمان بهداشت جهانی گزارش داده است که تا اواخر ماه مارچ بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشت در افغانستان در پی متوقف شدن کمکهای مالی سازمان توسعه بین المللی امریکا مسدود شدهاند.
این سازمان هشدار داده که اگر اقدام جدی در این زمینه صورت نگیرد، تا ماه جون امسال حدود ۲۰۰ مرکز بهداشت دیگر هم مسدود خواهند شد.
شماری از قابلههای موظف در بیمارستان به رادیوی ملی امریکا گفتهاند که پس از قطع کمکهای امریکا مراکز صحی در مناطق بسته شده و مراجعه زنان باردار به بیمارستان های مرکز فزایش پیدا کرده است.
به گفته این قابلهها، زنان بارداری که از مناطق دور دست به بیمارستانها مراجعه میکنند، به «اکثرا» دلیل تاخیر در دسترسی به خدمات بهداشتی میمیرند.
یک قابله به شرط افشا نشدن هویتاش به انپیآر امریکا گفته است که یک زن و کودکش اخیرا به دلیل مسدود شدن مسیر در اثر برفباری و عدم دسترسی به خدمات بهداشتی جان باخته است.
به گفته این قابله، درمانگاه روستا چند هفته پیش از مرگ این زن و کودکش در پی قطع کمکهای امریکا مسدود شده بوده است.
فایزه یک قابله دیگری در یکی از ولسوالیهای کوهستانی هرات گفته است که مردم روستا از موجودیت یک درمانگاه شبانهروزی بسیار خوشحال بودند چون نزدیکترین مرکز صحی از این روستا چهار ساعت فاصله دارد.
به گفته فایزه، درمانگاه این روستای دور افتاده اخیرا پس از قطع کمکهای امریکا مسدود شده است. فایزه میگوید که مردم روستا از مسدود شدن این درمانگاه «واقعا ناراحت بودند» و مویسفیدان و بزرگان روستا برای باز نگه داشتن این درمانگاه پیش مامور صحت عامه التماس میکردند.
به گفته فایزه، با وجود نیاز شدید مردم، این درمانگاه به دلیل نبودن حامی مالی باز نشد.
فایزه گفته که پس از مسدود شده این درمانگاه یک زن و کودکش هنگام زایمان فوت کردهاند اما اگر این درمانگاه فعال میبود، چنین اتفاقی نمیافتاد.
یک کارمند بخش زایمان یک بیمارستان هم گفته است که او شاهد مرگ مادران و نوزادانی است که به دلیل فعال نبودن خدمات نسایی ولادی بیمارستان جان میدهند. به گفته او، این خدمات قبلا توسط نهادهای خارجی (NGOs) ارائه میشده است.
کاهش کمکهای مالی دیگر کشور و رنج مضاعف مادران
رادیوی عمومی ملی گزارش داده است که پس از قطع کمکهای خارجی امریکا، کشورهای کمککننده دیگر از جمله بریتانیا، فرانسه، آلمان و ... هم کمکهای خارجی خود را کاهش داده است.
به گزارش این رادیو، بریتانیا تقریبا نیمی از کمکهای خارجیاش را قطع خواهد کرد، فرانسه قصد دارد ۴۰ درصد کمکهای خارجی خود را کاهش دهد، بلجیم ۲۵ درصد کاهش خوهد داد و آلمان هم بیش از دو میلیارد دالر کمکهای خارجی خود را کاهش خواهد داد.
این رسانه امریکایی گزارش داده که قطع این کمکها زنان افغان به ویژه مادران باردار را در رنج مضاعف قرار میدهد؛ چون مادران در گذشته هم به دلیل باورهای سنتی و سیستم صحی ناکارآمد با مشکلات زیادی روبهرو بودند اما قطع کمکهای امریکا و مسدود شدن درمانگاهها این رنج و مشکلات آنها را دو برابر ساخته است.
کمکهای مالی امریکا تقریبا ۴۰ درصد از کل کمکهای مالی جهان به افغانستان را تشکیل میداد.