وزارت خارجه پاکستان به افغانستان اینترنشنال، گفت که در پی نگرانی ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل درباره اخراج گسترده افغانها، این وزارت از او خواسته فهرست افغانهای در معرض خطر را با سازمانهای بشردوستانه شریک کند.
ملاله یوسفزی اخیر از اخراج پناهجویان افغان به ویژه زنان و دختران از پاکستان انتقاد کرد و خواهان توقف فوری این روند شد.
وزارت خارجه پاکستان به افغانستان اینترنشنال میگوید که این وزارت به نگرانیها خانم یوسفزی پاسخ داده و از او خواسته است که اگر افراد خاصی در معرض تهدید قرار دارند، اطلاعات و هویت آنها را با نهادهای بشردوستانه شریک کند تا اقدام لازم صورت گیرد.
پاکستان از جامعه جهانی خواسته که مسئولیت خود را بپذیرد، مسیرهای اسکان مجدد مهاجرین را گسترش دهد و از افزایش فشار بر پاکستان جلوگیری کند.
ملاله یوسفزی اخیرا گفت که دختران و زنان افغان با اخراج از پاکستان از همه حقوق بنیادین خود، از جمله آموزش و کار محروم میشوند. این فعال حقوق بشر تاکید کرد که مهاجران با اخراج از پاکستان ناگزیرند تحت حاکمیت «رژیم بیرحمانه آپارتاید جنسیتی طالبان» زندگی کنند.
او گفت که بسیاری از خانوادههای افغان در معرض اخراج، از جنگ و خشونت طالبان فرار کردهاند.
این فعال حقوق بشر و حامی آموزش دختران افغان گفت: «در حال حاضر افغانستان به ویژه برای دختران و زنان امن نیست». او افزود که بازگشت اجباری مهاجران افغان آسیبهای روحی آنها را عمیقتر میکند. او از جامعه جهانی خواسته بود که برای محافظت از افراد آسیبپذیر و گسترش گزینههای اسکان مجدد اقدام کند.
بیشتر بخوانید: ملاله یوسفزی میگوید دختران افغان با اخراج از پاکستان از همه حقوق خود محروم میشوند | افغانستان اینترنشنال
وزارت خارجه پاکستان در پاسخ به نگرانیهای ملاله یوسفزی گفته که این کشور در چهار دهه گذشته، میزبان بیش از چهار میلیون پناهجوی افغان بوده و یکی از بزرگترین تعهدات بشردوستانه جهان را انجام داده است، اما اکنون، به دلیل فشار شدید بر منابع داخلی، ادامه این روند برای پاکستان قابلتحمل نیست.
براساس متنی که در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته، پاکستان در پاسخ به ملاله یوسفزی تأکید کرده که بازگشت پناهجویان اقدامی در چارچوب حقوق قانونی و بینالمللی پاکستان است و بهصورت داوطلبانه و انسانی صورت میگیرد.
پاکستان گفته که قوانین بینالمللی تنها مانع بازگرداندن افرادی میشود که با تهدید مشخصی مواجهاند، و پاکستان نیز به این اصل پایبند است، حتی با وجود اینکه عضو کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهجویان نیست.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان، صدها هزار نفر به دلیل نگرانی از انتقام طالبان به کشورهای ایران و پاکستان رفتند. آنها اکنون نگران هستند که در صورت اخراج به افغانستان زندگی آنها در خطر قرار خواهد گرفت.
وزارت خارجه پاکستان تاکید کرده است که هزینه سالانه حضور پناهجویان افغان در پاکستان بیش از ۲۰۰ میلیون دالر است و فشار زیادی بر زیرساختهای شهری، خدمات بهداشتی و اقتصادی در ایالتهای خیبرپختونخوا و بلوچستان وارد کرده است. مقامات پاکستانی همچنین به تهدیدات امنیتی اشاره کردهاند و گفتهاند که برخی از شهروندان افغان در قاچاق و فعالیتهای تروریستی دست داشتهاند و دولت موظف است در برابر این تهدیدات اقدامات لازم را اتخاذ کند.
در این نامه گفته شده که براساس گزارش یوناما، وضعیت امنیتی در بسیاری از مناطق افغانستان، بهویژه نواحی روستایی، بهبود یافته و بازگشت بسیاری از خانوادهها امکانپذیر است.