تلگراف: یک فلسطینی معترض به حاکمیت حماس در غزه براثر شکنجه کشته شد

یکشنبه ۱۴۰۴/۰۱/۱۰

روزنامه بریتانیایی دیلی تلگراف همزمان با رسانه‌های اسرائیلی روز یکشنبه در گزارشی مدعی شد که «نیروهای حماس» یک پسر جوان فلسطینی را پس از شرکت در یک تظاهرات نادر علیه این گروه، اختطاف کرده و پس از شکنجه کشته اند.

به گفته این روزنامه، افراد حماس جسد بی‌جان عدی الرابی را در پشت خانه‌اش رها کردند تا هشداری باشد برای جلوگیری از اعتراضات بیشتر علیه حاکمیت حماس در غزه.

اوایل هفته گذشته، در جریان تظاهرات گسترده علیه ادامه جنگ در غزه، شعارهایی علیه حماس شنیده شد؛ امری نادر در منطقه‌ای که هیچ‌گونه مخالفتی تحمل نمی‌شود. عدی الرابی، اندکی پس از حضور در این اعتراض ربوده شد و چند روز بعد، جسد خون‌آلود و بی‌جانش به خانواده‌اش بازگردانده شد.

مازن شات، افسر ارشد پولیس وابسته به جنبش فتح در رام‌الله و از منتقدان سرسخت حماس، به تلگراف گفت: «عدی به دست جنایتکاران حماس کشته شد. جرمش چه بود؟ او حقیقت را گفت، در برابر بی‌عدالتی سکوت نکرد و زیر بار سلطه حماس نرفت.»

او افزود که حماس این جوان را چهار ساعت پی‌در‌پی شکنجه کرده و تصاویری از زخم‌های باز و کبودی‌های شدید در بدنش منتشر شده که نشان‌دهنده بدن متورم و خون‌آلود اوست.

شات اظهار داشت: «حماس مردم را به شکلی وحشیانه سرکوب می‌کند. آن‌ها او را مانند سگی با طناب دور گردن به در خانه‌اش کشاندند و به خانواده‌اش گفتند این مجازات کسانی است که از حماس شکایت کنند.»

سام حبیب، شهروند اهل غزه که اکنون در لندن زندگی می‌کند، به تلگراف گفت که این اعتراضات، نخستین موج گسترده از زمان تسلط حماس بر غزه در سال ۲۰۰۷ است. او اظهار داشت: «این اولین بار است که غزه چنین اعتراضات وسیعی را تجربه می‌کند.»

هرچند در سال‌های گذشته نیز اعتراضاتی، از جمله خیزش‌های بزرگ در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۳، رخ داده بود، اما این اعتراضات معمولاً به‌سرعت سرکوب می‌شدند و ترس از برخورد خشونت‌آمیز، مانع حضور مردم در خیابان‌ها بود.

حبیب تاکید کرد: «سرکوب خشونت‌بار معترضان جنایتکارانه و غیرقابل‌قبول است. این جنایتی شنیع و محکوم است. محدود کردن آزادی اعتراض و کشتن و شکنجه عدی الرابی پذیرفتنی نیست. همه مردم غزه عضو حماس نیستند و حق دارند آزادانه نظرات خود را بیان کنند.»

حماس در انتخابات پارلمانی ۲۰۰۶ رای اکثریت مردم غزه را به دست آورد، اما پس از آن انتخاباتی برگزار نکرد. اگرچه حمله گسترده حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حمایت از این گروه را در غزه و کرانه باختری افزایش داد، اما با تداوم جنگ، این حمایت رو به کاهش گذاشته است.

نظرسنجی مرکز سیاست و تحقیقات فلسطینی در سپتمبر ۲۰۲۴ نشان داد که محبوبیت حماس در پی ویرانی غزه و افزایش شمار کشته‌ها به شدت افت کرده است. این نظرسنجی اعلام کرد: «یافته‌ها حاکی از کاهش تمایل مردم غزه به ادامه کنترول حماس پس از جنگ و افزایش گرایش به حاکمیت تشکیلات خودگردان است.»

اعتراضات اخیر پس از فروپاشی آتش‌بس دو ماهه میان اسرائیل و حماس برای تبادل گروگان‌های اسرائیلی ربوده‌شده در ۷ اکتبر با زندانیان فلسطینی در زندان‌های اسرائیل رخ داد. اسرائیل حملات هوایی بی‌وقفه خود به غزه را از سر گرفته و صدها غیرنظامی دیگر را در عملیاتی که مدعی است علیه حماس است، کشته است. غیرنظامیانی که با امید بازسازی خانه‌ها و زندگی‌شان بازگشته بودند، بار دیگر خود را در قلب منطقه جنگی می‌یابند.

حبیب گفت: «مردم از اکتبر ۲۰۲۳ زیر بمباران اسرائیل بوده‌اند و به هیچ‌وجه خواستار ادامه جنگ نیستند. حماس باید بپذیرد که اکثریت مردم غزه خواستار پایان این جنگ‌اند و حق دارند آزادانه دیدگاه‌های خود را بیان کنند.»

خبرهای بیشتر

رادیو