آسوشیتدپرس گزارش داد که روز شنبه، پس از پایان تعطیلات نوروز، ریال ایران رکوردی بیسابقه از سقوط را تجربه کرد.
در پی این کاهش شدید ارزش پول ملی، قیمت هر دالر امریکا به بیش از یک میلیون و ۴۳ هزار ریال رسید.
این بحران ارزی در حالی رخ میدهد که تنشها میان تهران و واشنگتن به شدت ادامه دارد و این وضعیت به طور مستقیم بر بازار ارز ایران تاثیر گذاشته است.
اقتصاد ایران به شدت تحت تأثیر تحریمهای بینالمللی قرار گرفته است؛ بهویژه پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، در سال ۲۰۱۸ بهطور یکجانبه از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی خارج شد.
در زمان توافق ۲۰۱۵، که ایران در ازای لغو تحریمهای بینالمللی، بهطور چشمگیری غنیسازی اورانیوم را کاهش داد، نرخ ارز حدود ۳۲ هزار ریال در برابر یک دالر بود.
ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید برای دومین دوره ریاستجمهوری در ماه جنوری امسال، بار دیگر کارزار موسوم به «فشار حداکثری» علیه تهران را آغاز کرد و شرکتهایی را که نفت خام ایران را خرید و فروش میکردند، از جمله در چین، هدف تحریم قرار داد.
ترامپ همچنین به علی خامنهای، رهبر ایران، نامهای نوشته تا مذاکرات مستقیم بین تهران و واشنگتن را آغاز کند. ایران تاکید کرده است که تنها به مذاکرات غیرمستقیم علاقهمند است؛ مذاکراتی که در دوران بایدن نیز بینتیجه مانده بود.
مهدی دارابی، تحلیلگر ایرانی، گفت که فشارهای خارجی در ماههای اخیر باعث «افزایش انتظارات برای کاهش فروش نفت و افزایش بیشتر تورم شده» و همین موضوع نرخ ارزها را بالا برده است.
سقوط ریال همچنین فشار بیشتری بر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اصلاحطلب ایران، وارد کرده است. در ماه مارچ، زمانی که نرخ ارز ۹۳۰ هزار ریال در بدل هر دالر بود، مجلس ایران وزیر اقتصاد این کشور را به دلیل سقوط ریال و اتهام سوءمدیریت برکنار کرد.