خانجان الکوزی، عضو اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، اعلام کرد که با ایجاد مشکلات در دروازه تورخم در حوزه تجارت، مسیرهای جایگزینی به سوی آسیای میانه پیدا کردهاند.
او افزود که افغانستان در سال گذشته ۵۰۰ میلیون دالر کالا به هند صادر کرد.
رقم صادرات افغانستان به هندوستان در سال ۲۰۲۳ به ۶۶۷ میلیون دالر میرسید. صادرات افغانستان کالاهایی چون میوه خشک و سبزیجات بوده است.
تورخم در طول سال گذشته چندین بار به روی تردد بازرگانان و مسافران بسته شده است. در آخرین مورد، این گذرگاه کلیدی تجاری به مدت یک ماه مسدود بود.
الکوزی روز چهارشنبه در یک نشست خبری با اشاره به بسته شدن این گذرگاه تجاری اظهار داشت که کالاهای تاجران افغانستان در کشورهای آسیای میانه به فروش رسیده است. با این حال، او خاطرنشان کرد که تاجران در بخش میوه و سبزیجات تازه متحمل زیان شدهاند. وی گفت: «هرگاه یکی از دروازههای پاکستان به روی تجارت بسته شود یا مشکلی ایجاد کند، ما مسیر جایگزینی از طریق آسیای میانه پیدا کردهایم.»
پیشتر، اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان اعلام کرده بود که بسته شدن تورخم باعث خسارت دهها میلیون دالری به تاجران افغانستان و پاکستان شده است. برخی منابع میزان خسارت تاجران را ۶۵ میلیون دالر و برخی دیگر بیش از ۹۰ میلیون دالر برآورد کردهاند.
خانجان الکوزی اعلام کرد که در سال ۱۴۰۳، حجم واردات از ۱۰ میلیارد دالر به بیش از ۱۱ میلیارد دالر افزایش یافته است.
او افزود که صادرات در سال گذشته به ۱.۷۸ میلیارد دالر رسید که در مقایسه با سال ۱۴۰۲ تفاوت قابلتوجهی نداشت.
هند پس از فروپاشی دولت پیشین، تمامی روابط تجاری، بازرگانی و مردمی با افغانستان را بهطور کامل قطع کرده بود. اما در یک سال اخیر، این کشور از طریق بندر چابهار روابط بازرگانی با افغانستان را از سر گرفته است.
هند همچنین بهتازگی روابط دیپلوماتیک خود با طالبان را گسترش داده و سفارت افغانستان در این کشور به طالبان واگذار شده است. شماری از دیپلوماتهای طالبان نیز فعالیت خود را در هند آغاز کردهاند.
در مقابل، روابط بازرگانی افغانستان با پاکستان بهطور چشمگیری کاهش یافته است. روزنامه نیشن پاکستان گزارش داد که صادرات پاکستان به افغانستان ۵۲ درصد کاهش یافته است.