دادستان پیشین می‌گوید یک سال به تقویم اضافه شد، اما افغانستان دهه‌ها به عقب پرتاب شده است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۲/۲۹

فرید حمیدی، دادستان پیشین افغانستان، در پیامی به مناسبت نوروز و آغاز سال جدید خورشیدی، از وضعیت کنونی کشور تحت حاکمیت طالبان به‌شدت انتقاد کرد و گفت که این گروه افغانستان را «دهه‌ها به عقب برده است.»

حمیدی تاکید کرد که در حالی که ملت‌ها در مسیر پیشرفت حرکت می‌کنند، «حاکمان قندهار و کابل برخلاف جریان تاریخ ایستاده‌اند.»

وی با اشاره به سیاست‌های طالبان در قبال زنان، گفت که این گروه «زنان را، که بخشی جدایی‌ناپذیر از تکامل و پیشرفت تمدن بشری‌اند، از صفحه روزگار محو کرده و از صحنه اجتماع رانده‌اند.»

طالبان امروز آغاز سال جدید تحصیلی را اعلام کرد اما در مورد بازگشایی مکاتب دخترانه صحبتی نکرد. این چهارمین سال است که دختران بالاتر از صنف ششم حق درس خواندن را در افغانستان ندارند.

این مقام پیشین، روز چهارشنبه در پیامی در صفحه اکس خود، با اشاره به آغاز سال نو تعلیمی، نوشت که طالبان «دروازه‌های دانش، ترقی و شکوفایی را به روی دختران افغانستان بسته‌اند.» او این اقدام را «غیرانسانی و ناسازگار با ارزش‌های اسلامی» خواند و هشدار داد که پیامدهای آن نسل‌های آینده را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

طالبان از سه‌ونیم سال بدین‌سو مکاتب بالاتر از صنف ششم و دانشگاه‌ها را به روی دختران بسته است. زنان از کار در نهادهای دولتی و خصوصی نیز منع شده‌اند. این گروه به فشارهای داخلی و جهانی درباره بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران تن نداده است.

فرید حمیدی همچنین تصریح کرد که طالبان افراد متخصص و کاردان را از نهادهای دولتی کنار گذاشته و «سرنوشت مردم را به دست نااهل‌ترین و کم‌سوادترین افراد سپرده‌اند.»

وی در ادامه، از عملکرد طالبان در سه‌ونیم سال گذشته به‌شدت انتقاد کرد و گفت که «غصب زمین، چپاول معادن، تاراج دارایی‌های شخصی، غارت اموال عمومی، و فروش سلاح و تجهیزات نیروهای ملی همچنان ادامه دارد.»

حمیدی، در بخش دیگری از پیام خود، به موارد گسترده نقض حقوق بشر در دوره حاکمیت طالبان اشاره کرد و گفت که «ضرب‌وشتم و هتک حرمت انسان‌ها در ملاءعام، قتل‌های هدفمند مخالفان و بی‌گناهان، شکنجه‌های سیستماتیک و وحشیانه در زندان‌ها، بازداشت‌های غیرقانونی، وجود صدها زندان شخصی، تجاوز، فساد افسارگسیخته در همه سطوح دولتی، محدودیت‌های شدید بر حقوق و آزادی‌های انسانی، سوءاستفاده ریاکارانه از دین مقدس اسلام و ارزش‌های مورد احترام مردم، و صدها درد بی‌پایان دیگر، به سیاست رسمی و روال روزمره حاکمان نامشروع کنونی بدل شده است.»

دادستان پیشین افغانستان، در پایان، با ابراز تاسف از وضعیت کشور، گفت:«یک سال دیگر به تقویم افزوده شد، اما ما، مردم افغانستان، دهه‌ها به عقب پرتاب شدیم.»

با این حال، طالبان تامین امنیت سرتاسری، حاکمیت بر تمام جغرافیا و پایان قتل و کشتار را به عنوان دست‌آوردهای رژیم خود محسوب می‌کند. برخلاف گزارش‌های نهادهای مستقل و ناظران، طالبان مدعی است که به عفو عمومی پای‌بند است و از مخالفان و ماموران سابق دولتی انتقام نمی‌گیرد.

خبرهای بیشتر

رادیو