افغانستان با موقعیت ژئواستراتژیک خود اغلب میدان جنگ قدرتهای بزرگ بوده است. این کشور دارای تاریخ پیچیده، فرهنگ متنوع، جمعیت جوان و سیاست همیشه در حال تحول است. در نگاه ژرف به بررسی پدیدههای مختلف در افغانستان و پیوند ناگسستنی این کشور با جهان و منطقه و تأثیر آن در عرصه بینالمللی میپردازیم.
از زمان تصرف صنعا در سال ۲۰۱۴، حاکمیت حوثیها یمن را به درگیری کشانده، فقر را عمیقتر ساخته، جامعه را دچار تفرقه کرده و یک بحران شدید انسانی را بهوجود آورده است.
در ماه جون ۲۰۰۲، لویه جرگه افغانستان حامد کرزی را به عنوان رئیس حکومت انتقالی تعیین کرد که یک گام مهم بهسوی بازسازی کشور پس از سقوط طالبان بود.
افغانستان به کمکهای بینالمللی برای توسعه و حمایتهای بشردوستانه به شدت وابسته است. هرچند این کمکها برای نیازهای فوری حیاتیاند، اما این وابستگی چالشهایی را برای ثبات اقتصادی بلندمدت و خودکفایی کشور ایجاد میکند.
هر سال، میلیونها مسلمان برای ادای مناسک حج در مکه گردهم میآیند — سفری پر از ایمان و همبستگی. در میان آنان، زنانی حضور دارند که تجربههایشان بازتابدهندهٔ قدرت معنوی این سفر و نقش در حال تحولشان در جامعه اسلامی است. این قسمت نگاه ژرف به روایتها، چالشها و تلاقی سنت و تغییر در زندگی این زنان میپردازد.
در این قسمت از برنامه نگاه ژرف، به جنبههای معنوی و لجستیکی حج میپردا��یم — زیارت بزرگ اسلامی که هر سال میلیونها نفر را جذب میکند و نمایانگر ایمان و هماهنگی جهانی است.
در این قسمت از برنامه نگاه ژرف، بررسی میکنیم که طالبان چگونه افغانستان را از درون اداره میکند — با نگاهی به اسناد افشاشده و شهادتهایی که ساختار قدرت، شیوههای اداره، و چالشهای این رژیم را آشکار میسازند.
نگاه ژرف: این قسمت به نقش سیاسی و اجتماعی اوزبیکهای افغانستان در تاریخ این کشور میپردازد.
در افغانستان، فقر بسیاری از خانوادهها را وادار میسازد تا دخترانشان را به ازدواج اجباری بدهند، نه به دلیل سنت، بلکه از روی ناچاری. در این قسمت، به پیامدهای انسانی این ازدواجهای اجباری و عواملی که این چرخه را ادامه میدهند، میپردازیم.
در این قسمت از برنامه نگاه ژرف، به بررسی روابط پیچیده و پرتنش میان ایران و طالبان میپردازیم؛ روابطی که میان میدان و دیپلوماسی در نوسان است.
این قسمت برنامه نگاه ژرف، مسیرهای بدیل را برای آیندهی افغانستان بررسی میکند و به این پرسش میپردازد که آیا جریان سومی در حال شکلگیری است یا نه؟
محمد داوود اولین رییس جمهور افغانستان، با یک کودتا نظام سلطنت را سرنگون کرد. ولی افسران چپگرا که او را به قدرت رساندند، علیه خود او کودتا کردند. بعد از محمد داوود افغانستان وارد دورهای از بیثباتی شد. داوود چه کرد و چه میراثی برای افغانستان برجا گذاشت؟
سی سال از کشته شدن عبدالعلی مزاری توسط طالبان میگذرد. ولی هنوز ابعاد واقعه کشته شدن او روشن نشده. او یکی از برجستهترین رهبران هزارههای افغانستان بود که در زمان خود قدرت و نفوذ زیادی داشت. مزاری که بود و چه از خود برجای گذاشت؟