گزارش آسوشیتدپرس از دختران محروم از مکتب که ناگزیر به آموزش دینی روی آوردند

پنجشنبه ۱۴۰۴/۰۵/۰۲

آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت دختران افغان که رویای پزشک‌شدن را داشتند اکنون به دلیل بسته بودن مکاتب و دانشگاه‌ها، از ناگزیری به مدارس دینی پناه آورده و علوم دینی فرا می‌گیرند.

طبق این گزارش، یک مرکز دینی در کابل بیش از ۴۰۰ طلبه دارد که ۹۰ درصد آن را زنان و دختران تشکیل می‌دهند.

هرچند هیچ آمار رسمی جدیدی درباره تعداد دختران ثبت‌نام‌شده در مدارس دینی وجود ندارد، اما مقامات طالبان می‌گویند که گرایش به سمت مدارس دینی در حال افزایش است.

در سپتامبر گذشته، کرامت‌الله اخندزاده، معین وزارت معارف طالبان، گفت که فقط در یک سال گذشته، دست‌کم یک میلیون دانش‌آموز در مدارس دینی ثبت‌نام کرده‌اند و مجموع طلبه‌های این مدارس به بیش از ۳ میلیون نفر می‌رسد.

ناهیده برای شش ساعت در هر روز در یک گورستان کار می‌کند و از یک زیارتگاه نزدیک آب جمع‌آوری می‌کند تا آن را به عزادارانی که برای دیدار از مزار عزیزان‌شان می‌آیند بفروشد. او رویای پزشک شدن را در سر دارد.

او به آسوشیتدپرس گفت: «ترجیح می‌دهم به مکتب بروم، اما نمی‌توانم، پس به مدرسه دینی می‌روم. اگر می‌توانستم به مکتب بروم، می‌توانستم درس بخوانم و پزشک شوم. اما نمی‌توانم.»

طالبان از بدو حاکمیت تاکنون دختران را از آموزش فراتر از صنف ششم و دانشگاه منع کرد. در حال حاضر افغانستان تنها کشور جهان است که زنان اجازه ندارند فراتر از صنف ششم درس بخوانند.

زاهدالرحمن صاحبی، رئیس مرکز آموزشی علوم اسلامی تسنیم نصرت در کابل به آسوشیتدپرس گفت «از آنجا که مکاتب به روی دختران بسته شده‌اند، زنان این را یک فرصت می‌دانند. بنابراین به اینجا می‌آیند تا همچنان درگیر یادگیری و آموزش علوم دینی باشند.»

تقریبا ۴۰۰ طلبه این مرکز دینی حدود ۳ تا ۶۰ ساله هستند و ۹۰ درصد آن دختر و زن هستند. آن‌ها قرآن، فقه اسلامی، احادیث پیامبر اسلام و زبان عربی را فرا می‌گیرند.

صاحبی گفته است که پس از بسته شدن مکاتب، مراجعه به مدارس دینی به طور قابل توجهی افزایش یافته، زیرا به گفته او دروازه مدارس دینی هنوز به روی دختران باز است. با این‌حال صاحبی ترجیح می‌دهد زنان تنها به مطالعات دینی محدود نشوند.

او به آسوشیتدپرس گفت: «به نظر من، برای یک خواهر یا زن بسیار مهم است که هم علوم دینی و هم سایر علوم را بیاموزد، زیرا علوم مدرن نیز بخشی مهم از جامعه هستند. اسلام نیز توصیه کرده که علوم مدرن آموخته شوند چون آن‌ها ضروری هستند، و علوم دینی نیز در کنار آن‌ها اهمیت دارند. هر دو باید همزمان یاد گرفته شوند.»

پیشتر سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) هشدار داد که در صورت ادامه محدودیت‌ها تا ۲۰۳۰، شمار دختران محروم از آموزش به بیش از ۴ میلیون نفر خواهد رسید.

بیشتر بخوانید: ادامه محدودیت‌های طالبان تا ۲۰۳۰ «بیش از چهار میلیون دختر را از آموزش محروم می‌کند»

ملامحمد جان مختار، ۳۵ ساله، که یک مدرسه دینی پسرانه در شمال کابل را اداره می‌کند، گفت: «آموختن قرآن پایه تمام علوم دیگر است، خواه پزشکی باشد یا مهندسی یا دیگر حوزه‌های دانش. اگر کسی ابتدا قرآن را بیاموزد، آنگاه می‌تواند این علوم دیگر را بسیار بهتر یاد بگیرد.»

مدرسه دینی او پنج سال پیش با ۳۵ طلبه آغاز به کار کرد. اکنون ۱۶۰ پسر ۵ تا ۲۱ ساله در آن آموزش می‌بینند که نیمی از آن‌ها شبانه‌روزی هستند. علاوه بر دروس دینی، تعداد محدودی از دروس دیگر مانند انگلیسی و ریاضی نیز ارائه می‌شود.

او گفت یک مدرسه دخترانه نیز وجود دارد که در حال حاضر ۹۰ طلبه دارد.

خبرهای بیشتر

رادیو