آدم بولر، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور گروگانها، با انتقاد از نحوه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، این تصمیم را «فاجعهای تمامعیار» توصیف کرد.
بولر گفت که حکومت امریکا در مورد خروج نیروها از افغانستان، نه بر اساس تاریخ مشخص، بلکه شرایط موجود در این کشور تصمیم میگرفت.
او این اظهارات را هفته گذشته در نشست امنیتی آسپن در ایالات متحده بیان داشت.
او تاکید کرد که انتقادش نه از منظر سیاسی، بلکه مبتنی بر واقعیتهای عینی است. بهگفته بولر، در میان دو حزب عمده سیاسی ایالات متحده، درباره ناکارآمد بودن رویکرد امریکا در افغانستان، اتفاق نظر وجود داشت.
او گفت: «همه موافق بودند که آنچه انجام میدادیم، کارآمد نبود. تصمیم برای ترک، بر مبنای تاریخ مشخص و نه شرایط واقعی[آن کشور]، فاجعهای غیرقابل مهار خلق کرد.»
بولر همچنین درباره پیامدهای بینالمللی خروج امریکا از افغانستان، نقلقولی از ولیعهد بحرین کرد که در آن هشدار داده بود: «همه دارند تماشا میکنند.» او افزود که تصاویر خروج از افغانستان برای بسیاری یادآور جنگ ویتنام بود و اینگونه رویدادها به جسارت بیشتر برخی بازیگران بینالمللی انجامیده است.
فرستاده ویژه امریکا در امور گروگانها گفت که پیامدهای چنین رویدادی به تحولات گستردهتری از جمله جنگ در اوکراین و قدرتگیری گروههایی چون حماس منجر شده است.
او گفت: «اگر فکر میکنید یک فرد نمیتواند جهان را تغییر دهد، به محمد سنوار فکر کنید. او در بسیاری جهات، این کار را کرده است.»
صحبت از موضع قدرت
بولر مسئول رهایی شهروندان امریکایی در وزارت خارجه امریکا است که از سوی گروههایی چون طالبان و حماس گروگان گرفته شده اند. آقای بولر به همراهی زلمی خلیلزاد، سفیر امریکا در افغانستان، در ۳۰ حوت ۱۴۰۳ به کابل سفر کرد و توانست جورج گلزمن را از بند طالبان آزاد کند.
بولر گفت که در مذاکرات برسر رهایی گروگانها علاوه بر مشوقها گاهی باید از موضع قدرت صحبت کرد. او به مذاکرات حکومت دونالد ترامپ با طالبان در جریان توافقنامه دوحه اشاره کرد که ظاهراً رئیس جمهور امریکا رهبران طالبان را تهدید جانی کرد.
ترامپ در سال ۲۰۲۲ در مصاحبه با شان هنیتی در فاکس نیوز گفت که به عبدالغنی برادر، معاون رئیس الوزرای کنونی طالبان، یک تصویر ماهوارهای از خانهاش را به عنوان یک هشدار در طول مذاکرات دوحه نشان داد.
هنیتی گفت: «شما در مصاحبه قبلی به من گفتید که قبل از اینکه درباره هرگونه خروج صحبت کنید، به رهبر طالبان گفتید که اگر قرارداد را رعایت نکند، بدون هیچ تردیدی او را نابود خواهید کرد.»
ترامپ در پاسخ گفت: «من عکسی از خانهاش را برای او فرستادم. او گفت: چرا عکس خانه من را میفرستی؟ من گفتم: خودت باید منظور این کار بفهمی.»
او ادامه داد: «گفتم اگر کاری بکنید، طوری به شما ضربه میزنیم که هیچ کشوری تا به حال نخورده است.»
بولر گفت که رئیسجمهور امریکا در تهدیدهای خود جدی است و به مورد ایران اشاره کرد که ترامپ پس از چندبار تهدید، دستور بمباران تاسیسات اتمی ایران را صادر کرد.
طالبان خواهان نابودی امریکا نیست
بولر در اظهاراتش به تفاوت داعش و طالبان اشاره کرد و گفت که طالبان برخلاف داعش خواهان نابودی امریکا نیست. او به گفتههای یک سناتور امریکایی اشاره کرد که به بولر توصیه کرده بود که «به طالبان رشوه بده اما داعش را بکش.»
نماینده امریکا در ادامه گفت: «فکر نمیکنم که طالبان بخواهد امریکا نابود شود... آنها تنها خواهان[به دست آوردن] افغانستان بودند.»
مقامهای امریکایی تایید کردند که با طالبان در مورد مبارزه با داعش همکاری اطلاعاتی انجام داده اند. آنها داعش را تهدیدی جدی برای امنیت امریکا به حساب میآروند.