چین با هزینه ۱۷۰ میلیارد دالر بزرگترین سد جهان را می‌سازد

چهارشنبه ۱۴۰۴/۰۵/۰۱

چین ساخت بزرگترین پروژه برق-آبی جهان را با بودجه ۱۷۰ میلیارد دالر آغاز کرد. این پروژه قادر است سالانه برق معادل نیاز کل بریتانیا را تولید کند.

این پروژه عظیم که از سد «سه دره» چین نیز بزرگتر است، نگرانی‌های جدی درباره امنیت آبی در هند و بنگلادش برانگیخته است.

این پروژه عظیم شامل ساخت پنج سد در طول ۵۰ کیلومتر از رودخانه «یارلونگ زانگبو» است؛ در نقطه‌ای که رودخانه از ارتفاعات دو هزار متری فلات تبت به سرعت پایین می‌آید و پتانسیل بزرگی برای تولید برق‌آبی فراهم می‌کند.

جزئیات فنی و اجرایی این طرح که قرار است از اوایل تا اواسط دهه ۲۰۳۰ به مرحله بهره‌برداری برسد، هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

لی‌ کیانگ، نخست‌وزیر چین، هفته گذشته به طور رسمی از آغاز این طرح خبر داد.

نگرانی‌های منطقه‌ای

کمبود شفافیت اطلاعات، نگرانی‌ها درباره امنیت آبی در هند و بنگلادش را افزایش داده است. این دو کشور برای آبیاری، تولید برق و تامین آب شرب به رودخانه «براهماپوترا» که پس از ورود به خاک آن‌ها، همان رودخانه یارلونگ زانگبو است، وابسته‌اند.

وزیر ارشد ایالت آروناچال پرادش هند که با چین مرز مشترک دارد، پیشتر هشدار داده بود که این سد می‌تواند تا ۸۰ درصد از آب رودخانه‌ای که از این ایالت می‌گذرد را کاهش دهد و مناطق پایین‌دست مانند ایالت «آسام» را در معرض سیل قرار دهد.

تنش‌های تاریخی و نگرانی‌های امنیتی

هند و چین در دهه ۱۹۶۰ در این منطقه درگیر جنگ مرزی شدند و کمبود شفافیت بیجینگ باعث شده تا گمانه‌زنی‌هایی مطرح شود که چین ممکن است در صورت وقوع درگیری دیگر، از این سد برای قطع آب استفاده کند.

به گفته سایانانگ‌شو مودک، کارشناس روابط آبی هند و چین در دانشگاه آریزونا، ساخت پروژه برق-آبی یارلونگ زانگبو امری در حوزه اختیارات حاکمیتی چین است.

وزارت خارجه چین سه‌شنبه، ۳۱ سرطان در واکنش به نگرانی‌های مطرح شده اعلام کرد این سد علاوه بر تولید انرژی پاک، نقش مهمی در پیشگیری از وقوع سیل خواهد داشت.

مقام‌های چین تاکید کردند که با کشورهای منطقه در زمینه تبادل اطلاعات آب و هوایی، مدیریت سیلاب و کاهش خسارات طبیعی همکاری داشته‌اند.

خبرهای بیشتر

رادیو