پاکستان و طالبان توافق‌نامه کاهش تعرفه چند محصول کشاورزی را امضا کردند

چهارشنبه ۱۴۰۴/۰۵/۰۱

سفارت طالبان در اسلام‌آباد روز چهارشنبه اعلام کرد که افغانستان و پاکستان توافق‌نامه تجارت ترجیحی را برای کاهش تعرفه هشت محصول زراعتی امضا کردند.

این توافق‌نامه توسط احمدالله زاهد، معین وزارت تجارت طالبان، و جواد پال، معین وزارت تجارت پاکستان، در اسلام‌آباد به امضا رسید.

بر اساس این توافق، تعرفه‌های گمرکی بر چهار محصول صادراتی افغانستان به پاکستان شامل انگور، انار، سیب و بادنجان رومی و چهار محصول صادراتی پاکستان به افغانستان شامل کیله، ام، کچالو و کینو کاهش خواهد یافت. تعرفه این اقلام که قبلا بیش از ۶۰ درصد بود، اکنون به سقف ۲۷ درصد محدود می‌شود.

سفارت طالبان در صفحه اکس خود نوشت این توافق‌نامه از اول اگست ۲۰۲۵ به مدت یک سال اجرایی خواهد شد و قابل تمدید است. همچنین در آینده امکان افزودن اقلام دیگری به فهرست توافق‌شده وجود دارد.

دو طرف همچنین توافق کردند گذرگاه انگور هده تا ۳۱ اگست ۲۰۲۵ به روی رفت‌وآمد بازگشایی شود.

این توافق در حالی انجام می‌شود که روابط سیاسی و امنیتی طالبان و اسلام‌آباد پس از ماه‌ها تنش، رو به گرمی گذارده است. گشایش در روابط پس از سفر معاون نخست وزیر پاکستان به کابل و کاهش حملات شبه نظامیان از افغانستان به پاکستان رخ داده است.

تیرگی روابط میان طالبان و حکومت پاکستان از حجم تجارت میان دو کشور کاسته بود. بسته شدن مرزهای دو کشور به دنبال درگیری نیروهای سرحدی طالبان و پاکستان بارها آسیب زیادی به بازرگانان افغان وارد کرده است.

در حال حاضر، در شش ماه نخست سال ۲۰۲۵، حجم تجارت دوجانبه پاکستان و افغانستان به نزدیک یک میلیارد دالر رسید؛ صادرات افغانستان به پاکستان ۲۷۷ میلیون دالر و صادرات پاکستان به افغانستان ۷۱۲ میلیون دالر بوده است. بخشی از این رشد به دلیل افزایش صادرات پاکستان از جمله مواد طبی، برنج نیم‌پخته و بوره عنوان شده است. با این حال، حجم تجارت هنوز پایین‌تر از ظرفیت بالقوه برآورد شده بوده و تخمین‌ها نشان می‌دهد در صورت رفع موانع، می‌تواند به ۸ تا ۱۰ میلیارد دالر در سال برسد.

از جمله موانع تجارت میان دو کشور، بسته‌شدن مکرر گذرگاه‌های مرزی مانند تورخم و اسپین‌بولدک به دلیل تنش‌های سیاسی یا رویدادهای امنیتی، نگرانی‌های امنیتی، و مشکلات در روند تسهیل تجاری و زیرساخت‌های ترانزیتی عنوان شده است که باعث اختلال در جریان تجارت و زیان مالی به تاجران می‌شود.

خبرهای بیشتر

رادیو