نورالدین ترابی، رئیس گماشته شده طالبان در اداره آمادگی مبارزه با حوادث از جامعه جهانی انتقاد کرد که بهرسمیت شناختن این گروه را به مسائل آموزش و کار زنان و تشکیل دولت فراگیر مشروط کرده است.
او مدعی شد که این گروه معیارهای لازم برای بهرسمیت شناختهشدن را برآورده کرده است.
ترابی در مصاحبه با تلویزیون شمشاد، گفت که موضوعات آموزش دختران، کار زنان و تشکیل دولت فراگیر در مذاکرات دوحه مطرح نشدهاند. او ادعا کرد که با توجه به ساختار دولتهای دیگر در منطقه و جهان، کابینه طالبان از اقوام مختلف تشکیل شده و بهزعم او فراگیر است.
ترابی در این باره گفت: «آنها موضوع آموزش زنان را مطرح میکنند، در حالی که این مسئله چند ماه بعد از مذاکرات مطرح شد. وقتی در جهان انقلابی رخ میدهد، در روز دوم یا سوم به رسمیت شناخته میشود. ما میگوییم موضوع آموزش زنان بعداً مطرح شد، چرا آن زمان ما را به رسمیت نشناختند؟ اگر میگویند دولت ما فراگیر نیست، ما اوزبیک، تاجیک، بلوچ و دیگران را در کنار خود داریم. در امریکا، پاکستان و جاهای دیگر انتخابات برگزار میشود و تیم برنده کابینه خود را تشکیل میدهد و افراد مورد نظر خود را انتخاب میکند. همین میزان از فراگیری در ساختار ما نیز وجود دارد.»
او مسائل تشکیل دولت فراگیر، مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، و فراهمسازی شرایط کار برای زنان و آموزش دختران را امور داخلی افغانستان دانست و از کشورهای خارجی خواست در امور این کشور مداخله نکنند.
ترابی گفت که طالبان تلاش میکند تا کشورهای غربی را متقاعد کند که رژیم این گروه را به رسمیت بشناسند.
او در این باره گفت: «ما برای بهرسمیت شناختهشدن تلاش میکنیم تا با همه روابط و گفتوگو داشته باشیم، اما به آنها میگویم که راهحل این نیست، بلکه باید تعاملات آغاز شود تا مشکلات خودبهخود حل شوند.»
ترابی درباره توافقنامه دوحه گفت که در این توافق هیچگونه سازش یا معاملهای بر سر ارزشهای ملی و اسلامی صورت نگرفته است. او افزود که حذف نام مقامات طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد یکی از موارد مهم این توافقنامه بوده که تاکنون اجرایی نشده است.
ترابی با اشاره به گزارشها درباره مفاد پنهان این توافقنامه گفت: «مواد محرمانهای وجود ندارد، بلکه همه مواد با رسانهها به اشتراک گذاشته شدهاند.»
ایالات متحده امریکا طالبان را متهم کرده که به تعهدات توافقنامه دوحه پایبند نبوده است. در مقابل، طالبان نیز امریکا را به نقض این توافق متهم میکند.
پیشتر، سخنگوی طالبان گفته بود که توافق دوحه مربوط به یک مرحله خاص بوده و دیگر مبنای عملکرد این گروه نیست.
در توافقنامه دوحه، دو طرف تعهداتی داشتند: امریکا متعهد شد که نیروهای خود را طبق جدول زمانی مشخص از افغانستان خارج کند و مقامات طالبان نیز پذیرفتند که اجازه ندهند خاک افغانستان علیه کشورهای منطقه و جهان استفاده شود و این کشور بار دیگر به پناهگاه تروریسم تبدیل شود. همچنین، طالبان به گفتوگوهای بینالافغانی با جریانها و اقشار سیاسی و اجتماعی متعهد شده بودند. با این حال، به باور ناظران، به جز خروج نیروهای امریکایی، سایر بندهای این توافقنامه اجرایی نشدهاند.