مجله فوربز در گزارشی نوشت درحالیکه اقتصاد رسمی افغانستان عملاً فروپاشیده و بیش از یکسوم مردم با ناامنی حاد غذایی روبهرو هستند، اخراج افغانها از ایران و پاکستان، بحران انسانی را در این کشور وارد مرحله شدیدتری کرده است.
به نوشته این مجله، بازگشت کنندگان افغان با فقر و بیکاری مواجهند و گروههای تروریستی میتوانند از آن بهرهبرداری کنند.
این مجله نوشته است که نرخ فقر و بیکاری در افغانستان تحت کنترول طالبان افزایش چشمگیری یافته است و این گروه ظرفیت بازتلفیق صدها هزار مهاجر اخراجی را ندارد و فاقد درآمد پایدار برای تأمین خدمات اساسی و پایه به شهروندان افغانستان است.
به نوشته فوربز، روابط پرتنش طالبان با ایران و پاکستان نیز روند بازپذیری و اسکان مجدد را پیچیدهتر کرده است که با ادامه اخراجها از سوی هر دو کشور، ثبات شکننده افغانستان ممکن است تحت فشار کامل فرو بپاشد.
در این گزارش آمده است که از ماه مارچ سال ۲۰۲۴، ایران بیش از ۱.۲ میلیون افغان را اخراج کرده است، که نزدیک به نیم میلیون نفر تنها در دو هفته پس از درگیری اخیر ایران با اسرائیل از این کشور اخراج شدند.
فوربز با ارزیابی چهار سال حکومتداری طالبان نوشته که این گروه ظرفیت اداری محدودی برای
افغانستان با کاهش چشمگیر کمکهای خارجی مواجه شده و اداره طالبان عملا از عرضه خدمات بهداشتی، آبرسانی و بهداشتی عاجز مانده است.
گزارش براساس ارزیابی سازمانهای بینالمللی امدادی نوشته که بسیاری از بازگشت کنندگان هیچ خانهای برای بازگشت ندارند و مجدداً در معرض بیخانمانی قرار میگیرند.
فوربز نوشته که هر چند ایران موضوع امنیتی را دلیل این موج اخراج عنوان کرده و افغانها را به همکاری با اسرائیل متهم میکند، اما شرایط وخیم اقتصادی در داخل این کشور محرک اصلی این تصمیم بوده است.
طبق این تحلیل، تورم سرسامآور و کمبود شغل باعث شکلگیری احساسات مهاجرستیزی در ایران شده است.
بسیاری از افغانها در ایران با خشونت، تحقیر و سوءاستفاده از سوی نیروهای امنیتی ایران و حتی برخی شهروندان روبرو بودهاند.
گروههای بینالمللی حقوق بشر مستند کردهاند که افغانها در ایران با سالها شکنجه جسمی، بازداشت، کار اجباری و جدایی از خانوادهها مواجه بودهاند.
گزارش خاطر نشان کرده که طالبان با صرف بیشترین بودجه خود برای مقابله با تهدید گروه دولت اسلامی خراسان حملات این گروه را کاهش داده، اما نتوانسته از استفاده این گروه از خاک افغانستان برای حمله به دیگر کشورها جلوگیری کند.
فوربز میگوید در حالی که بازگشت مهاجران افغان تأثیر مستقیمی بر توانمندی گروههای تروریستی ندارد اما بحران بشری، آوارگی و فقر شرایط هستند که گروههای افراطی ممکن است از این وضعیت برای جذب نیرو استفاده کنند.