حسن کاظمی قمی، نماینده پیشین رئیسجمهور ایران در امور افغانستان، در یک برنامه تلویزیونی درباره جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، اتهامات امنیتی علیه مهاجران افغان را رد کرد.
او گفت که باید به جای متهم کردن دیگران، ضعفهای داخلی ایران برطرف شود.
کاظمی قمی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه ۲ ایران گفت: «مردم افغانستان در جنگ تحمیلی و مقابله با داعش به ایران کمک کردند و نقش آنها در توسعه اقتصادی کشور مثبت بوده است.»
مقامات جمهوری اسلامی اغلب اشارهشان از جنگ تحمیلی به جنگ ایران و عراق است که طبق گزارشها دولت جمهوری اسلامی در آن بازه زمانی از مهاجران افغان نیرو گرفت. ارتش عراق در ۳۱ سنبله ۱۳۵۹ به ایران حمله کرد. این جنگ حدود هشت سال طول کشید. مقامات جمهوری اسلامی همچنین جنگ دوازده روزه با اسرائیل را نیز «تحمیلی» میخوانند.
کاظمی قمی درباره اتهاماتی که به مهاجران افغان پس از جنگ اسرائیل و ایران وارد شده، افزود: «قبل از هر اقدامی، باید اطلاعات دقیقی از اتباع خارجی جمعآوری شود. مردم میتوانند در این زمینه کمک کنند، زیرا بسیاری از مهاجران در کارگاهها و کارخانهها مشغول به کار هستند.»
کاظمی قمی اخراج مهاجران افغان فاقد مدارک را «سیاست درستی» دانست اما تاکید کرد که باید با روشهای مناسب و با در نظر گرفتن تمام جوانب انجام شود.
در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ۷۰۰ شهروند ایرانی را به اتهام «جاسوسی» و «همکاری» با اسرائیل بازداشت کردند. گزارشهایی هم درباره بازداشت دستکم پنج افغان به اتهامهای مشابه منتشر شد.
رئیس کل دادگستری یزد با اشاره به اینکه بسیاری از جاسوسان اسرائیل «از آسیای میانه و برخی کشورهای اروپایی» بودهاند، گفت که اتباع افغان همکاری خوبی در کشف شبکههای جاسوسی داشتند.
رسانههای دولتی ایران ویدیوی اعتراف اجباری شماری از افغانهای بازداشتشده را منتشر کردند. مشخص نیست که این ویدیوها تحت چه شرایطی ضبط شده است.
با این حال، برخی نمایندگان مجلس ایران گفتند که هیچ افغانی در این موضوع دست نداشته است.