امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، روز سهشنبه در دیدار با یک مقام اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل، گفت که مواد مخدر از خارج به افغانستان قاچاق میشود.
متقی این مسئله را یک نگرانی جدی دانست و از جامعه جهانی خواست برای مقابله با آن اقدام کند.
بر اساس خبرنامه وزارت خارجه طالبان، امیرخان متقی در دیدار با بو ماتیاسن، رئیس عملیات دفتر موادمخدر سازمان ملل، درباره دستآوردهای این گروه در زمینه جلوگیری از کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر و همچنین درمان معتادان گفتوگو کرده است.
متقی اقدامات این گروه در مبارزه با مواد مخدر را «تاریخی» خواند و تاکید کرد که طالبان با جدیت با این معضل مبارزه میکند تا از آسیبرسیدن دوباره به جامعه افغانستان و منطقه جلوگیری شود.
وی از جامعه جهانی خواست در زمینه فراهمسازی کشت بدیل برای دهقانان، ایجاد منابع درآمد قانونی و حمایت از مالداری، زراعت و فعالیتهای تولیدی کوچک همکاری کند.
وزارت خارجه طالبان جزئیات بیشتری درباره قاچاق مواد مخدر از خارج به افغانستان ارائه نکرده است. بنا به گزارش سازمان ملل، میزان کشت خشخاش و تولید تریاک در افغانستان کاهش یافته است، اما در عوض تولید موادمخدر صنعتی افزایش یافته است.
بنا به گزارش این سازمان، قاچاق ماده مخدر کریستال از افغانستان و کشورهای همسایه ۱۲ برابر افزایش یافته است. براساس این گزارش، مقدار ضبط شده این ماده از ۲.۵ تن در سال ۲۰۱۷ به ۲۹.۷ تن در سال ۲۰۲۱ رسید.
ملل متحد میگوید که افزایش قاچاق ماده مخدر کریستال به کشورهای همسایه و منطقه، پس از صدور دستور منسوب به رهبر طالبان درباره منع کشت و قاچاق خشخاش، نمایانگر گسترش سریع مواد مخدر و تغییر شکل احتمالی بازار آن است.
بر اساس خبرنامه طالبان، متقی و مقام سازمان ملل تاکید کردند که «مبارزه با مواد مخدر باید غیرسیاسی باشد، روحیه همکاریهای بشردوستانه حفظ شود و نشستهای مرتبط با پیشگیری از مواد مخدر به نتایج عملی منجر گردد.»
بنا به گزارشها، کمکهای جهان به افغانستان به علت سیاستهای طالبان و توجه کشورها به مناطق منازعه خیز دیگر مانند اوکراین کاهش یافته است. طالبان بارها از کشورهای غربی خواسته است که کمکهای امدادی خود را مشروط به رعایت حقوق زنان افغان نکنند.
مقامهای طالبان همواره در دیدار با مقامات سازمان ملل و خارجی، مبارزه با مواد مخدر را به عنوان یک دستآورد خود مطرح میکند. در پی به رسمیت شناسی رژیم طالبان توسط مسکو، دیپلوماتهای روسیه گفته بودند که یکی از دلایل تعامل و به رسمیت شناسی این کشور مسئله مبارزه طالبان با مواد مخدر بوده است.