به دنبال اخراج تشدید بیسابقه اخراج مهاجران افغان از ایران که برخیها آن را یکی بزرگترین عملیاتهای اخراجی تاریخ خواندهاند، شماری از کاربران افغان خواستار تحریم کالای ایرانی شدهاند.
صدها کاربر به شمول شماری از فعالان افغان در هفتههای گذشته، کارزاری را در شبکههای اجتماعی برای تحریم کالای ایرانی راهاندازی کردهاند.
افغانستان یکی از بزرگترین واردکنندگان کالای ایرانی است.
برخی از این شهروندان از هشتگ «تحریم کالای ایرانی مطالبه ملی» در یادداشتهایشان استفاده کردهاند که پاسخی است به هشتگی که از ماهها به اینسو برخی از ایرانیهای طرفدار اخراج افغانها در شبکههای اجتماعی مینویسند: «اخراج مهاجران افغان مطالبه ملی».
ناطق ملکزاده، یک فعال افغان مقیم لندن روز یکشنبه، ۲۲ سرطان، در حساب کاربریاش در اکس نوشت: «با دوستان قرار بود برای غذای چاشت در لندن جمع شویم. به آدرسی که فرستاده شده بود، رفتم و دیدم رستورانت ایرانی است. همه را مجبور کردم آنجا را ترک کنیم.»
او افزوده است:«نمیدانم چرا هیچ غرور نداریم. ایرانی متعصب هموطنان ما را سیلی میزند، بعد ما میرویم به رستورانتشان چون غذای آن خوشمزه است.»
نیلوفر یوسفی، یک کاربر دیگر هم با استفاده از هشتگ «تحریم کالای ایرانی بهخاطر ظلم بر مهاجرین»، نوشته است که افغانها نباید با خرید کالاهای ایرانی از رژیمی حمایت کنند که مهاجران افغانستان را تحقیر و شکنجه میکند و مورد تبعیض قرار میدهد.
او نوشته است: «تا پایان این ظلم صدایمان را با تحریم بلند میکنیم. از تاجران محترم افغانستان خواهشمندیم از این هشتگ حمایت و اجناس ایرانی را وارد نکنند.»
حبیبه صالحی، کاربر دیگر، هم نوشت که تحریم کالاهای ایرانی و بستن آب رود هیرمند بهروی ایران، واکنشی مشروع به بیاحترامی مکرر و تحقیر سیستماتیک مهاجران افغان از سوی دولت ایران است.
او از مردم تحریم کالای ایرانی را «دفاع از عزت ملی» خوانده و خواستار پیوستن شهروندان بیشتر به این کارزار شده است.
علی رضا هاشمی، یک پزشک در هرات در اعتراض به بدرفتاری ایران با مهاجران افغان گفت به جای داروهای ایرانی، داروها و تولیدات داخلی را برای بیماران خود تجویز خواهد کرد.
نسیم کامگار، یک کاربر دیگر هم با انتشار فیلمی که در آن یک کودک مهاجر از بدرفتاری ماموران جمهوری اسلامی شکوه میکند، نوشت: «این حق ما نیست. باید در حافظه تاریخی خود حفظ کنیم که زمانیکه ما همدیگر را نپذیرفتیم، سازش نکردیم، مکاتب را بستیم، فساد کردیم، این قوم و آن قوم کردیم، فردایش همه لگدمال شدیم، توهین شدیم و کرامت انسانی مان را یک پیسه کردند.»
او با استفاده از هشتگ «تحریم کالای ایرانی مطالبه ملی»، گفته است که در روزهای سخت مردم افغانستان فقط همدیگر را دارند.
صادرات ایران به افغانستان چقدر است؟
فعالان افغان در حالی خواستار تحریم کالاهای ایرانی شدند که افغانستان یکی از بزرگترین واردکنندگان کالاهای ایرانی به شمار میرود.
روزنامه تهران تایمز روز هفته گذشته پنجشنبه، ۱۹ سرطان گزارش داد که در سه ماه نخست سال ۱۴۰۴ خورشیدی، ایران به ارزش ۵۲۰ میلیون دالر تنها کالاهای غیرنفتی به افغانستان صادر کرده است.
طبق این گزارش، افغانستان به پنجمین بازار بزرگ صادراتی ایران تبدیل شده است.
پیشتر، حسین روستایی، اتشه تجاری ایران در کابل هم اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی به ارزش بیش از سه میلیارد و ۱۴۳ میلیون دالر کالای غیرنفتی به افغانستان صادر کرده است.
در مقابل، در ماه جدی خبرگزاری تسنیم به نقل از یک مقام ایرانی گزارش داد که افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی به ارزش ۵۴ میلیون دالر کالا به ایران صادر کرده است.
اخراج اجباری بیسابقه مهاجران افغان از ایران پس از آتشبس با اسرائيل و بدرفتاری با مهاجران در این کشور، خشم شهروندان افغانستان را علیه جمهوری اسلامی برانگیخته است. در هفتههای گذشته، روزانه دهها هزار مهاجر از طریق گذرگاههای اسلامقلعه و راه ابریشم وارد افغانستان میشوند. در روز ۲۱ سرطان طالبان اعلام کرد که ایران در ۱۹ روز بیش از نیم میلیون افغان را اخراج کرد.
کارزار تحریم کالای ایرانی در واکنش به این اقدامات راهاندازی شده است.
در حالی که جمهوری اسلامی مدعی است که فقط مهاجران بدون مدرک قانونی را از این کشور اخراج میکند، مهاجران اما میگویند که حتی آنهایی که ویزا و اسناد اقامت قانونی دارند نیز شامل عملیات اخراج شدهاند. در مواردی هم، ماموران جمهوری اسلامی اسناد هویتی نظیر پاسپورت مهاجران افغان را پاره کردهاند.