ترامپ تعرفه ۳۰ درصدی بر واردات از اتحادیه اروپا اعمال می‌کند

شنبه ۱۴۰۴/۰۴/۲۱

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا تهدید کرد که از اول اگست، تعرفه‌ای ۳۰ درصدی بر واردات از اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد.

رئیس‌جمهور فرانسه از این تصمیم ترامپ ابراز نارضایتی کرد و رئیس کمیسیون اروپا در واکنش گفت که این اتحادیه به تلاش خود برای دستیابی به یک توافق ادامه خواهد داد.

ترامپ شنبه ۲۱ سرطان نامه‌هایی جداگانه خطاب به اورسولا فون‌ درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، و کلودیا شینباوم، رئیس‌جمهوری مکسیکو، در شبکه اجتماعی تروث‌سوشال منتشر و تعرفه‌های جدید علیه آنان را اعلام کرد.

اتحادیه اروپا و مکسیکو از بزرگ‌ترین شرکای تجاری امریکا محسوب می‌شوند.

رئیس‌جمهور امریکا در نامه‌اش به اتحادیه اروپا خواستار حذف کامل تعرفه‌های اروپایی شد که به نظر می‌رسد پیش‌شرط هرگونه توافق آتی باشد.

او در این نامه نوشت: «اتحادیه اروپا با هدف کاهش کسری بزرگ تجاری، باید دسترسی کامل و آزاد به بازار را برای امریکا، بدون دریافت هیچ تعرفه‌ای، فراهم کند.»

ترامپ همچنین افزود: «سال‌ها فرصت داشتیم درباره روابط تجاری‌مان با اتحادیه اروپا گفت‌وگو کنیم و اکنون به این نتیجه رسیده‌ایم که باید از این کسری‌های تجاری بلندمدت، عظیم و مزمن، که در نتیجه سیاست‌های تعرفه‌ای، غیرتعرفه‌ای و موانع تجاری شما ایجاد شده، فاصله بگیریم. متاسفانه، رابطه ما متقابل نبوده است.»

اعمال تعرفه‌ای بالاتر از سطح مورد انتظار، امید اتحادیه اروپا برای کاهش تنش‌ها و دستیابی به توافق تجاری را به‌شدت تضعیف کرده است.

این تعرفه‌ها می‌تواند آتش یک جنگ تجاری را به‌ویژه در مورد کالاهایی با حاشیه سود پایین شعله‌ور کند.

واکنش اتحادیه اروپا

رئیس‌جمهور فرانسه در واکنش گفت که اعمال تعرفه‌های ۳۰ درصدی بر صادرات اتحادیه اروپا به ایالات متحده، پس از هفته‌ها تعامل فشرده از سوی کمیسیون اروپا در مذاکرات با ایالات متحده صورت گرفته است، مذاکراتی که به گفته امانوئل مکرون، بر پایه یک پیشنهاد محکم و با حسن نیت انجام شده بود.

امانوئل مکرون در اکس نوشت که با حفظ وحدت اروپایی، اکنون بیش از هر زمان دیگری، بر عهده کمیسیون اروپا است که عزم این اتحادیه برای دفاع قاطعانه از منافع اروپایی را به نمایش بگذارد.

او تاکید کرد که این امر مستلزم تسریع در آماده‌سازی اقدامات متقابل معتبر است، با بهره‌گیری از تمام ابزارهای موجود، از جمله سازوکار ضد اجبار، در صورتی که تا اول اگست توافقی حاصل نشود.

اورسولا فون‌ درلاین، رئیس کمیسیون اروپا هم در اکس نوشت که اعمال تعرفه ۳۰ درصدی بر صادرات اتحادیه اروپا به کسب‌وکارها، مصرف‌کنندگان و بیماران در هر دو سوی اقیانوس اطلس آسیب خواهد زد.

او نوشت «آماده‌ایم تا بر اساس اقدامات متقابل متناسب، از منافع اتحادیه اروپا دفاع کنیم.»

اتحادیه اروپا امیدوار بود بتواند با امریکا یک توافق تجاری جامع برای بلوک ۲۷ کشوری خود منعقد کند.

سه مقام اتحادیه اروپا روز شنبه ۲۱ سرطان به خبرگزاری رویترز گفتند تهدیدهای ترامپ بیشتر یک تاکتیک مذاکره‌ای است.

اتحادیه اروپا پیش از اعلام رسمی ترامپ از تصمیم او درباره افزایش تعرفه‌ها مطلع شده بود.

نخست‌وزیر هالند نیز در واکنش، تعرفه‌های اعلام‌شده امریکا بر کالاهای اتحادیه اروپا را نگران‌کننده خواند.

جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، نیز خواستار «حسن نیت برای رسیدن به توافقی عادلانه شد که بتواند کل غرب را تقویت کند.»

او آغاز یک جنگ تجاری میان دو سوی اقیانوس اطلس را بی‌معنا خواند و همچنین هشدار داد دو طرف باید از «دوقطبی‌سازی» پرهیز کنند.

موج جدید فرمان‌های تعرفه‌ای ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید، ماهانه ده‌ها میلیارد دالر درآمد جدید برای دولت امریکا به همراه داشته است.

تعرفه ترامپ علیه مکسیکو

ترامپ در نامه‌ای به کلودیا شینباوم، رئیس‌جمهوری مکسیکو نوشت: «مکسیکو به من در تامین امنیت مرزها کمک کرده، اما آنچه انجام داده، کافی نیست. مکسیکو هنوز نتوانسته کارتل‌هایی را متوقف کند که تلاش دارند سراسر امریکای شمالی را به زمین‌بازی قاچاق مواد مخدر تبدیل کنند.»

مکسیکو بیش از ۸۰ درصد کل صادرات خود را به امریکا ارسال می‌کند و تجارت آزاد با همسایه شمالی‌اش باعث شده در سال ۲۰۲۳ از چین پیشی بگیرد و به بزرگ‌ترین شریک تجاری ایالات متحده تبدیل شود.

تعرفه علیه سایر کشورها

ترامپ در هفته گذشته نامه‌های مشابهی به ۲۳ شریک تجاری دیگر امریکا از جمله کانادا، جاپان و برازیل ارسال کرد.

رئیس‌جمهور امریکا در این نامه‌ها تعرفه‌هایی کلی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد وضع کرده است که شامل تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس می‌شود.

ضرب‌الاجل ۱۰ اسد به کشورهایی که هدف این نامه‌ها قرار گرفته‌اند، فرصت می‌دهد تا از طریق مذاکره، به توافق‌هایی تجاری دست یابند که بتواند از شدت تعرفه‌های تهدیدشده بکاهد.

اعمال این تعرفه‌ها بر اتحادیه اروپا شوک بزرگی برای پایتخت‌های اروپایی بود؛ چرا که کمیسیون اروپا و جیمیسون گرِیر، نماینده تجاری امریکا، ماه‌ها مشغول تدوین توافقی بودند که تصور می‌شد برای هر دو طرف قابل‌قبول باشد.

این توافق که به‌صورت اصولی روی میز ترامپ قرار گرفت شامل تعرفه ۱۰ درصدی می‌شد که حتی در آن سطح نیز از سوی اتحادیه اروپا «دردناک» توصیف شده بود.

اتحادیه اروپا طی روزهای گذشته و در پی گسترش جنگ تعرفه‌ای ترامپ، در انتظار دریافت نامه‌ای از سوی او بود که در آن تعرفه‌های برنامه‌ریزی‌شده علیه بزرگ‌ترین شریک تجاری و سرمایه‌گذاری امریکا توضیح داده شده باشد.

اتحادیه اروپا در ابتدا امیدوار بود به توافقی جامع دست یابد که شامل تعرفه صفر در برابر تعرفه صفر برای کالاهای صنعتی باشد، اما ماه‌ها مذاکره دشوار این تصور را ایجاد کرده که در نهایت احتمالا باید به یک توافق موقت بسنده کند و امید داشته باشد که بعدها بتوان به توافقی بهتر رسید.

این بلوک ۲۷ کشوری اکنون تحت فشارهای متناقضی قرار دارد: آلمان، به‌عنوان قدرت صنعتی اتحادیه، خواستار توافقی سریع برای حفاظت از صنایع خود شده است، در حالی‌که کشورهایی مانند فرانسه گفته‌اند مذاکره‌کنندگان اتحادیه نباید زیر بار توافقی یک‌جانبه و به نفع امریکا بروند.

خبرهای بیشتر

رادیو