مرکز خبرنگاران از ثبت ۱۴۰ مورد نقض آزادی رسانه‌ها در شش ماه گذشته خبر داد

جمعه ۱۴۰۴/۰۴/۲۰

مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرد که در شش ماه نخست سال ۲۰۲۵ میلادی دستکم ۱۴۰ مورد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان ثبت شده که نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۵۶ درصد افزایش را نشان می‌دهد. بیشتر این موارد شامل تهدید مستقیم رسانه‌ها و ارعاب کارمندان رسانه‌ای بوده است.

بر اساس یافته‌های این مرکز که روز جمعه ۲۰ سرطان منتشر شد، گروه طالبان با استناد به قانون «امر به معروف و نهی از منکر»، محدودیت‌های تازه‌ای را بر رسانه‌های تصویری به‌ویژه تلویزیون‌ها اعمال کرده و ممنوعیت نشر تصاویر جانداران را از پنج ولایت به ۱۴ ولایت دیگر گسترش داده است.
این سیاست منجر به توقف فعالیت ۲۶ رسانه، عمدتاً تلویزیون‌های محلی شده است؛ بسیاری از این رسانه‌ها یا تعطیل شده‌اند یا به رادیو تغییر ماهیت داده‌اند.
بنابر گزارش، در این دوره همچنین دو رادیو و یک تلویزیون خصوصی به اتهام همکاری با رسانه‌های بیرونی بسته شدند و تنها پس از تعهد به خودسانسوری شدید، دوباره اجازه فعالیت محدود یافته‌اند.

بازداشت ۲۰ خبرنگار توسط طالبان
دست‌کم ۲۰ خبرنگار نیز در این مدت بازداشت شده‌اند که بیشتر آن‌ها به اتهام «تبلیغ علیه اداره حاکم» بوده است.
شش نفر از این خبرنگاران به ۶ ماه تا یک سال زندان محکوم شده‌اند و هم‌اکنون در زندان‌های پلچرخی و بگرام دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند.
در گزارش آمده است که فشارها بر خبرنگاران زن و رسانه‌های تحت مدیریت زنان نیز به شدت افزایش یافته است.
بر پایه گزارش این نهاد حامی خبرنگاران، در برخی موارد، مقام‌های محلی طالبان شرط تمدید جواز رسانه‌ها را داشتن مدیر یا صاحب امتیاز مرد اعلام کرده‌اند.
در ولایت قندهار، نشر صدای زنان به‌طور کامل ممنوع شده و سیاست حذف تدریجی زنان از رسانه‌ها بر مبنای تفسیر افراطی از شریعت دنبال می‌شود.
علاوه بر محدودیت‌های طالبان، کاهش کمک‌های نهادهای بین‌المللی نیز رسانه‌های خصوصی را با بحران مالی مواجه کرده و بسیاری ناچار به کاهش تولیدات و اخراج کارمندان خود شده‌اند.

منع پخش گفت‌وگوهای سیاسی
در کابل نیز وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، پخش گفت‌وگوهای سیاسی و اقتصادی را در رسانه‌ها ممنوع کرده و دسترسی آزاد به اطلاعات را عملاً مسدود ساخته است.
مرکز خبرنگاران افغانستان با هشدار درباره پیامدهای سرکوب گسترده رسانه‌ها، از طالبان خواسته است که آزادی رسانه‌ها را طبق قانون رعایت کند.

این نهاد همچنین از جامعه جهانی خواسته که برای حفاظت از رسانه‌های آزاد و تقویت جامعه متکثر در افغانستان، فشار بیشتری بر طالبان وارد کند.

خبرهای بیشتر

رادیو