نادر یاراحمدی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله ایران، اعلام کرد که از ابتدای سال جاری تاکنون، بیش از ۷۱۷ هزار مهاجر افغان از ایران خارج شدهاند.
او گفت که بیش از ۸۰ درصد آنها بهصورت داوطلبانه و با مراجعه شخصی به مراکز بازگشت، ایران را ترک کردهاند.
این مقام ایرانی با اشاره به اینکه خروج اتباع افغانستان به یکی از مطالبات اصلی مردم تبدیل شده است، گفت: «این روند با حفظ کرامت انسانی، حمایتهای لجستیکی و تسهیل در حملونقل انجام شده است.»
یاراحمدی همچنین تأکید کرد که ایران همچنان پذیرای مهاجران قانونی است و برای خروج تدریجی مهاجران بدون اسناد قانونی، برنامهریزی جامعی در دست اجرا دارد.
آقای یاراحمدی به انتقادات مطرحشده در رسانهها واکنش نشان داد و تأکید کرد که ایران طی چهار دهه، یکی از سخاوتمندترین میزبانها برای مردم افغانستان بوده است. او اظهار داشت: «اگر ایران نژادپرست بود، چگونه میلیونها مهاجر را بهصورت رایگان آموزش داده، به آنها خدمات درمانی داده و آنها را در بازار کار پذیرفته است؟»
در حالیکه مقامهای رسمی از روند خروج مهاجران افغان بهعنوان حرکتی قانونمند، انسانی و داوطلبانه یاد میکنند، گروهی از فعالان حقوق مهاجران این روند را خروج اجباری خوانده و خواهان نظارتهای بینالمللی و حمایت بیشتر از حقوق مهاجران در ایران هستند.
ناظران و فعالان حقوق مهاجران معتقدند محدودیتهای قانونی، ممنوعیت حق دسترسی کودکان مهاجر به آموزش، برخوردهای سختگیرانه و بازداشتهای دستهجمعی نقش مؤثری در تصمیم مهاجران برای بازگشت به افغانستان داشته است.