پزشکان در بزرگترین مرکز درمانی غزه هشدار میدهند که به دلیل کاهش شدید ذخایر سوخت، شفاخانه الشفا در آستانه فلج شدن کامل قرار دارد و احتمالاً به زودی در تاریکی فرو میرود. این وضعیت در حالی رخ میدهد که عملیات نظامی اسرائیل در غزه همچنان ادامه دارد.
دکتر منیر البرش، مدیر کل وزارت بهداشت غزه به رویترز گفت که این تهدید نه از حملات هوایی و نه از راکتها، بلکه ناشی از محاصره غزه به دست اسرائیل است که جلو ورود مواد سوختی را گرفته است.
او افزود این کمبود، «مردم آسیب دیده را از مراقبتهای پزشکی محروم میکند و شفاخانه را به گورستانی خاموش تبدیل میکند.»
حملات هوایی اسرائیل و بمبارانهای بیوقفه، آسیبهای شدیدی به شفاخانههای غزه وارد کرده است. فلسطینیها و کارکنان پزشکی، ارتش اسرائیل را متهم به حمله به شفاخانهها میکنند، اما اسرائیل این اتهامات رد کرده است.
در مقابل، اسرائیل حماس را متهم کرده که از تاسیسات پزشکی برای عملیات خود و راهاندازی مراکز فرماندهی در زیر این مراکز استفاده میکند، اما حماس این ادعا را تکذیب کرده است.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که از زمان آغاز درگیری در ۷ اکتوبر ۲۰۲۳، بیش از ۶۰۰ حمله به تاسیسات صحی غزه صورت گرفته است. این سازمان گفت که بخش بهداشت غزه «به زانو درآمده»، زیرا با کمبود سوخت، تجهیزات پزشکی و ورود مداوم تعداد زیادی از مجروحان روبرو است. بر اساس گزارش سازمان ملل، تنها نیمی از ۳۶ شفاخانه عمومی غزه به صورت جزیی فعال هستند.
دکتر محمد ابوسلمیه، مدیر شفاخانه الشفا، درباره فاجعه انسانی ناشی از بحران سوخت هشدار داد و گفت که این بحران تهدیدی مستقیم برای فعالیت شفاخانه، تاسیسات آبشیرینکن و سیستم تامین آب است. او اسرائیل را متهم کرد که مواد سوختی را «به طور قطرهای» به شفاخانههای غزه میدهد.
خطر کمبود آکسیجن
ابوسلمیه گفت که بخش دیالیز الشفا برای ادامه کار بخش مراقبتهای ویژه و اتاقهای عمل که حتی برای چند دقیقه نمیتوانند بدون برق بمانند، تعطیل شده است. او افزود که حدود ۱۰۰ نوزاد نارس در شفاخانههای شهر غزه در خطر جدی هستند.
ابوسلمیه گفت: «در نبود برق، ایستگاههای آکسیجن از کار خواهند افتاد. شفاخانهای بدون آکسیجن دیگر نمیتواند یک مرکز درمانی باشد. آزمایشگاه و بانکهای خون تعطیل خواهند شد و واحدهای خون در یخچالها فاسد میشوند.» او افزود که شفاخانه الشفا ممکن است «به گورستانی برای بیماران و کارمندان» تبدیل شود.
مقامات در مجتمع پزشکی ناصر در خان یونس نیز درباره بحران سوخت نگران اند. محمد صقر، سخنگوی این شفاخانه گفت که این مرکز درمانی روزانه به ۴۵۰۰ لیتر سوخت نیاز دارد و اکنون تنها ۳۰۰۰ لیتر در اختیار دارد که برای ۲۴ ساعت کافی است.
پزشکان در حال انجام عمل جراحی بدون برق یا تهویه مطبوع هستند. او گفت که عرق پزشکان و پرستاران به روی زخمهای بیماران میچکد.
جیمز الدر، سخنگوی صندوق کودکان سازمان ملل متحد که اخیراً از غزه بازگشته، به رویترز گفت: «شما میتوانید بهترین کادر پزشکی در روی زمین را داشته باشید، اما اگر از داروها و مسکنها و اکنون وسایل روشن نگهداشتن شفاخانه محروم باشند، کاری از دست شان ساخته نیست.»
وزارت بهداشت غزه میگوید که بیش از ۵۷۰۰۰ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شدهاند. این حملات همچنین باعث بحران گرسنگی، آوارگی داخلی تمام جمعیت غزه شده است. این وضعیت باعث شده که اسرائیل نسلکشی و جنایات جنگی متهم شود.