فرزند باقر رضایی روز جمعه به افغانستان اینترنشنال گفت که پدرش اخیرا در اردوگاه زابل ایران زیر «شکنجه مأموران ایرانی» جان خود را از دست داده است. او گفت که مأموران ایرانی پدرش را شکنجه کرده و در اردوگاه بدون آب و غذا نگهداری کردهاند. به گفته او آثار شکنجه در بدن پدرش مشهود بود.
باقر رضایی مهاجر ۶۰ ساله افغان روز دوشنبه ۹ سرطان جان باخت و جسد او به ولسوالی مالستان ولایت غزنی منتقل شده است.
آن زمان بستگان این مهاجر به افغانستان اینترنشنال گفته بودند وی بر اثر تشنگی و گرمای شدید جان باخته است.
فرزند باقر رضایی گفت «پدرم براثر شکنجه مأموران ایرانی جان باخته است و آثار شکنجه در بدن او مشهود بود.» او خواهان تامین عدالت و پیگیری مرگ پدرش شد.
به گفته خانواده این مهاجر، باقر رضایی برگه خروجی گرفته بود و اخیرا از کرمان به سمت سیستان و بلوچستان رفت که مأموران ایرانی او را در زابل متوقف و به اردوگاه منتقل کردند.
به گفته خانواده این مهاجر، باقر رضایی هیچ گونه مشکل صحی نداشته است.
یکی از فرزندان این مهاجر افغان مدعی شد که علاوه بر پدر او، شمار دیگری از مهاجران نیز بر اثر گرما، تشنگی و کار اجباری در اردوگاه مهاجران بیهوش شدند. او گفت: «از میان ۳۵ تن از مهاجرانی که بر اثر گرما و تشنگی و لتوکوب ضعف کردند (بیهوش شدند)، هشت تن آنها از جمله پدرم فوت کردند.»
به گفته خانواده باقر رضایی، او در خزان ۱۴۰۰ وارد ایران شد و برگه سرشماری داشته است.
بستگان این مهاجر در ایران در اطلاعیه فوتی نوشته بودند که او در مسیر بازگشت به افغانستان در مرز جان داده است.
خانواده این مهاجر گفتند آنها ابتدا از جزئیات مرگ پدرشان اطلاعات دقیق نداشتند اما بعدا دریافتند که او براثر شکنجه کشته شده است.
مرگ و تولد افغانها در اردوگاههای مهاجران
نادر یاراحمدی، رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین وزارت داخله ایران اعلام کرد که از ابتدای سال جاری هجری خورشیدی، بیش از ۷۱۷ هزار مهاجر افغان از ایران اخراج شدهاند.
روند اخراج افغانها از ایران در هفتههای اخیر به طور بیسابقه افزایش یافته و روزانه دهها هزار نفر تنها از مرز اسلامقلعه وارد کشور میشوند.
شماری زیادی از بازگشت کنندگان میگویند در اردوگاهها توسط ماموران ایرانی لتوکوب شده و مورد تحقیر و بدرفتاری قرار گرفتهاند. مهاجران از نبود خدمات بهداشتی، غذا و آب آشامیدنی شکایت کردهاند.
برخی از مهاجران نیز به رسانهها گفتند که شاهد مرگ افغانها در اردوگاهها بودهاند؛ موضوعی که تاکنون از سوی طالبان پیگیری نشده و مسئولان جمهوری اسلامی نیز توضیح ندادهاند.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد روز شنبه، ۱۴ سرطان اعلام کرد که یک زن در کلینیک این سازمان در گذرگاه مرزی اسلامقلعه -در میان ازدحام بازگشتکنندگان- با موفقیت یک نوزاد دختر به دنیا آورد.
این سازمان از نوزاد دختر بهعنوان یک «بارقه امید» در دل بحران نام برده است.
طبق گزارشها، مهاجران افغان در فصل گرما در اردوگاهها در شرایط ناگواری به سر میبرند. مهاجران در اردوگاهها وادار به کار اجباری میشوند، به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند، برای انتقال مدتها در انتظار به سر میبرند و ماموران ایرانی از مهاجران اضافهستانی میکنند.