حسرت ترامپ: قویترین پایگاه هوایی جهان را به چین رها کردیم

سه‌شنبه ۱۴۰۴/۰۴/۱۷

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا بار دیگر گفت امریکا باید میدان هوایی بگرام را که به گفته او «قویترین پایگاه هوایی در جهان» است، حفظ می‌کرد چون به تاسیسات اتمی چین نزدیک است.

ترامپ از رها شدن تجهیزات نظامی و رژه رفتن طالبان با سلاح‌های امریکایی ابراز ناخرسندی کرد.

ترامپ گفت که بر سر این موضوع با مارک میلی، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش کشورش اختلاف نظر داشته است.

ترامپ که همواره بر بازگرداندن میلیاردها دالر تجهیزات نظامی باقی‌مانده در افغانستان تاکید داشت، گفت مارک میلی، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش، در آن زمان استدلال کرده بود که رها کردن تجهیزات ارزان‌تر از انتقال آن‌هاست.

ترامپ گفت که این تجهیزات دستکم به پاکستان و هندوستان منتقل می‌شدند.

وی روز سه‌شنبه در نشست کابینه با اشاره به تصمیم میلی گفت: «همان موقع فهمیدم او یک احمق است. زمان زیادی طول نکشید تا بفهمم. آن‌ها نه‌تنها تمام آن تجهیزات را جا گذاشتند، بلکه عزت و احترام‌شان را هم پشت سر گذاشتند.»

ترامپ خروج و واگذاری تجهیزات نظامی در افغانستان را «شرم‌آورترین لحظه تاریخ امریکا» خواند و افزود بحث بر سر اصل خروج نیست، چون به گفته او، امریکا اصلاً نباید در افغانستان می‌بود، بلکه نحوه خروج و خفت و مرگ همراه آن شرم‌آور بوده است.

وزارت دفاع امریکا در سال ۲۰۲۲ اعلام کرد طالبان تقریباً تمام تجهیزات به‌جامانده به ارزش بیش از ۷ میلیارد دالر را به دست آورده است. هرچند بخش عمده تجهیزات اصلی منهدم یا منتقل شدند، اما هواپیماها، موترهای زرهی و برخی تسلیحات در افغانستان باقی ماندند. پنتاگون گفته است این تجهیزات بدون تعمیر و نگهداری پیمانکاران امریکایی، احتمالاً به‌زودی از کار خواهند افتاد.

حکومت بایدن در پاسخ گفته بود که مجموع سلاح‌ها در طول سال‌ها حضور امریکا به ارتش افغانستان سپرده شده بود و باید ارتش و حکومت افغانستان از این تسلیحات محافظت می‌کردند.

پیت هگست، وزیر دفاع امریکا، در ماه می اعلام کرد به پنتاگون دستور داده است بررسی جامعی از روند خروج نیروها انجام دهد تا مسئولان این تصمیم‌گیری‌ها پاسخگو شوند.

او در یادداشتی نوشت: «وزارت دفاع وظیفه دارد واقعیت‌ها را برای مردم امریکا و نظامیانی که جوانی‌شان را در افغانستان گذراندند روشن کند. این گامی مهم برای بازگرداندن اعتماد مردم و نیروهای مسلح است.»

میلی که در سال ۲۰۱۹ توسط ترامپ به ریاست ستاد مشترک ارتش منصوب شد، پس از عذرخواهی‌اش بابت حضور در کنار ترامپ هنگام عکس‌برداری در جریان اعتراضات ۲۰۲۰ به قتل جورج فلوید، روابطش با او تیره شد. میلی در عذرخواهی خود گفته بود حضورش «این تصور را ایجاد کرد که ارتش در سیاست داخلی دخالت دارد.»

پس از آن، ترامپ تهدیدهای متعددی علیه میلی مطرح کرد، از جمله اینکه میلی به دلیل برخی اقداماتش، مانند گفت‌وگو با مقامات چینی، مستحق مجازات مرگ است. بایدن نیز پیش از پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش برای حفاظت از میلی در برابر اقدامات احتمالی ترامپ، عفو پیش‌گیرانه‌ برای او صادر کرد.

میلی در مارچ ۲۰۲۴ در جلسه کانگرس اعلام کرد که او و فرمانده وقت سنتکام به بایدن توصیه کرده بودند پس از خروج بخش عمده نیروها، تعدادی از نظامیان امریکایی در افغانستان باقی بمانند.

او گفت: «آنچه در افغانستان اتفاق افتاد، حاصل تصمیمات مختلف در سال‌های طولانی جنگ بود. هیچ عامل واحدی مسئول این نتیجه نبود.»

ترامپ همچنان بر بازگرداندن تجهیزات برجا‌مانده امریکا از افغانستان تاکید دارد. پاکستان نیز از این تصمیم رئیس‌جمهور ایالات متحده حمایت کرده است. اسلام‌آباد مدعی است تجهیزات به‌جامانده امریکایی به دست شبه‌نظامیان مخالف این کشور رسیده است.

ترامپ همچنان بر برگشت به بگرام تاکید دارد. او باردیگر گفت که بگرام یکی از بزرگترین پایگاه نیروهای امریکایی بود که اکنون در کنترول چین است.

اما طالبان گفته است که در موجودیت این گروه امکان حضور نیروهای خارجی در افغانستان وجود ندارد.

خبرهای بیشتر

رادیو