یک مقام پاکستانی به اکسپرس تریبون گفته که اسلامآباد روابط گسترده با طالبان دارد و بهطور «غیررسمی» این گروه را بهرسمیت شناخته است. با اینحال این مقام بهشرط حفظ هویت افزود: «ما تصمیم خود را بر اساس منافع خود خواهیم گرفت و در رسمیتشناسی طالبان عجله نداریم.»
این اظهارات مقام پاکستانی چند روز پس از آن مطرح شد که روسیه به عنوان نخستین کشور، رسما اداره طالبان را بهرسمیت شناخت.
برخی کارشناسان به این باورند که تصمیم مسکو در رسمیتشناسی طالبان میتواند پیشزمینهای برای پذیرش طالبان از سوی دیگر کشورهای منطقه باشد.
بهگزارش اکسپرس تریبون، مقامات پاکستانی گفتهاند تصمیم روسیه غافلگیرکننده نبوده، زیرا مسکو از قبل تصریح کرده بود که با واقعیت حاکمیت طالبان کنار آمده و گزینهای جز پذیرش آن ندارد.
تصمیم روسیه همچنین ناشی از این واقعیت است که تعامل بیشتر با حکومت طالبان میتواند به مقابله با تهدیدات تروریستی و پیشبرد منافع ژئواستراتژیک آن کشور کمک کند. مسکو نگران است که در نبود تعامل با طالبان، این فرصت به رقبای آن، بهویژه ایالات متحده، داده شود تا منافعش را تضعیف کنند.
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان روز جمعه در نشست خبری هفتگی خود در واکنش به تصمیم مسکو با احتیاط سخن گفت و اظهار کرد که این مسأله مربوط به روابط میان دو حکومت «مستقل» است.
پاکستان اگرچه هیچ نشانهای از قصد خود برای رسمیتشناسی رسمی رژیم طالبان ارائه نکرده، اما با ارتقای روابط دیپلماتیک موافقت کرده است.
ماه گذشته، پس از نشست سهجانبه وزرای خارجه پاکستان، افغانستان و چین در بیجینگ، اسلامآباد و کابل تصمیم گرفتند سطح روابط دیپلماتیک خود را ارتقا دهند. هر دو طرف در حال انجام مراحل لازم برای انتصاب رسمی سفرا در پایتختهای یکدیگر هستند.
گفته میشود چین در میانجیگری این توافق نقشی کلیدی داشته، به امید آنکه تعامل بیشتر میان پاکستان و افغانستان نگرانیهای امنیتی را برطرف کند.
یکی از دلایل اصلی که پاکستان تاکنون حکومت طالبان را بهرسمیت نشناخته، مسأله حلنشده پناهگاههای تروریستی در افغانستان است.
طالبان اخیرا اقداماتی انجام داده که به باور پاکستان، میتواند مؤثر باشد. یکی از اقدامات مهم، برخورد حکومت طالبان با شهروندان افغان بوده که به گروه ممنوعه تحریک طالبان پاکستان پیوستهاند. همچنین، رهبر طالبان فرمان جدیدی صادر کرده که با آن افغانها را از پیوستن به «جهاد» علیه پاکستان منع کرده است.
گزارشهایی نیز منتشر شده مبنی بر اینکه حکومت طالبان پس از حملات تروریستی اخیر در وزیرستان شمالی، اقدام به خلع سلاح گروههایی کرده که در نزدیکی مرز مستقر بودهاند.
منابع میگویند که در راستای منافع طالبان است که نگرانیهای امنیتی پاکستان و دیگر کشورهای همسایه را برطرف کنند.
روابط پاکستان و افغانستان از زمان سفر اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان، به کابل بهتدریج بهبود یافته و تبادلات افزایش یافته است.
انتظار میرود که امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، اواخر ماه جاری به اسلامآباد سفر کند. قرار بود او ماه گذشته به پاکستان برود اما سفرش بهدلیل جنگ ایران و اسرائیل به تعویق افتاد. در جریان این سفر، دو طرف روابط دوجانبه و تصمیماتی که در سفر دار به کابل در ماه اپریل اتخاذ شده بود را مورد بررسی قرار خواهند داد.