فکت‌نامه: سهم افغان‌های متهم به جاسوسی در بین مهاجران ایران کمتر از ۰.۰۱ درصد است

یکشنبه ۱۴۰۴/۰۴/۱۵

وب‌سایت راستی‌آزمایی فکت‌نامه گزارش داده است که نسبت بازداشت‌شدگان افغان به اتهام جاسوسی و خرابکاری در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، کمتر از یک‌صدم (۰.۰۱ درصد) کل جمعیت مهاجران افغان ساکن ایران بوده است.

این گزارش بر اساس آمارهای ارائه‌شده از سوی مقام‌های رسمی ایران تهیه شده که گفته‌اند بیش از ۷۰۰ نفر در فاصله ۲۲ جوزا تا ۳ سرطان ۱۴۰۴ به اتهام همکاری با شبکه‌های جاسوسی و خرابکارانه بازداشت شده‌اند.

فکت‌نامه نوشته است که حتی اگر فرض شود تمام این بازداشت‌شدگان از میان افغان‌ها بوده‌اند، نسبت آن‌ها به جمعیت شش‌میلیونی مهاجران افغان در ایران، بسیار ناچیز و کمتر از یک‌صدم درصد است.

به گفته فکت‌نامه در میان موارد منتشرشده از سوی رسانه‌های رسمی ایران، تنها چند پرونده به‌طور مشخص به مهاجران افغان نسبت داده شده است؛ از جمله چهار نفر در دلفان لرستان در ۲۶ جوزای سال جاری، یک دانشجوی افغان در شهرری در ۲۸ جوزا، دو نفر در تهران در ۳۱ جوزا، سه نفر در پاکدشت در ۲ سرطان و پنج مظنون در خاش در ۱۱ سرطان بازداشت شده‌اند.

فکت‌نامه گفته است که سپاه این افراد را در ارتباط با فعالیت‌های خرابکارانه یا جاسوسی معرفی کرده است. با این حال، اطلاعات مربوط به تابعیت و انگیزه متهمان در برخی از این پرونده‌ها مبهم گزارش شده است.

به گفته فکت‌نامه در همین حال، شماری از گزارش‌های رسانه‌های ایران که در روزهای اخیر منتشر شده‌اند، از سوی منابع رسمی تکذیب شده‌اند. از جمله اعلام بازداشت ۱۸ افغان در مشهد به اتهام جاسوسی که بعداً مشخص شد فقط به دلیل اقامت غیرمجاز بازداشت شده‌اند.

همچنین ویدیویی که ادعای کشف پایگاه موساد با حضور ۴۰۰ افغان در جنوب تهران را مطرح می‌کرد، بعداً حذف شد و بررسی‌ها نشان داد که این تصاویر از دفتر کفالت اتباع در باقرشهر تهیه شده و مهاجران برای تمدید مدارک حضور داشتند.

توییتی نیز درباره کشف کارگاه ساخت پهپاد در اطراف اسلامشهر منتشر شده که بدون پشتوانه و تأیید رسمی باقی مانده است.

فکت‌نامه تأکید کرده است که بخشی از موج ضد مهاجران در شبکه‌های اجتماعی، از جمله گسترش هشتگ‌هایی مانند #اخراج_افغانی_مطالبه_ملی، بر پایه روایت‌های نادرست یا تأییدنشده شکل گرفته و نمی‌توان آن را با استناد به داده‌های رسمی توجیه کرد.

خبرهای بیشتر

رادیو