هفدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) روز پنجشنبه دوازدهم سرطان، در شهر خانکندی جمهوری آذربایجان برگزار میشود. گسترش همکاریهای اقتصادی و تغییرات اقلیمی از محورهای اصلی این نشست است.
طالبان برای نخستینبار به این نشست دعوت شده است.
آجندای اصلی این نشست، «چشمانداز نوین اکو برای آیندهای پایدار و مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی» تعیین شده است.
نشست سران اکو که هر دو سال یکبار با هدف گسترش همکاریهای اقتصادی، ترانزیتی و تجاری میان کشورهای عضو برگزار میشود، امسال شاهد حضور هیئت طالبان است.
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرا در راس این هیئت قرار دارد. این نخستینبار است که طالبان به صورت رسمی به نشست سران اکو دعوت شده است.
دفتر معاونت اقتصادی طالبان، پیشتر اعلام کرد که ملا برادر با علی اسدوف، نخستوزیر جمهوری آذربایجان، دیدار کرده و خواستار ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک افغانستان در این کشور و پذیرش سفیر معرفیشده از سوی طالبان شده است.
به گفته طالبان در این دیدار بر گسترش همکاریها در زمینههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و ترانزیتی تأکید شده است.
توسعه همکاری
از موضوعات کلیدی نشست امسال اکو میتوان به توسعه پایدار، همکاری اقتصادی در برابر چالشهای اقلیمی، تقویت روابط تجاری، توسعه پروژههای زیربنایی، انرژی و حملونقل، و تأمین ثبات و امنیت منطقهای اشاره کرد.
همچنین، برنامههای جانبی همچون «هفته اکو» در چند شهر آذربایجان برگزار میشود که به نقش جوانان، مشارکت زنان و همگرایی اقتصادی اختصاص دارد.
در سال ۱۹۶۴ سازمان همکاری منطقهای برای توسعه (RCD) میان ایران، پاکستان و ترکیه تأسیس شد و در سال ۱۹۸۵ با پیوستن کشورهای آسیای مرکزی به این سازمان، نام آن به اکو تغییر کرد.
کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) شامل ایران، پاکستان، ترکیه، افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرغیزستان، اوزبیکستان، تاجیکستان و ترکمنستان اند.
افغانستان در سال ۱۹۹۲ به این سازمان ملحق شد، رویدادی که پس از پذیرش هفت کشور آسیای مرکزی و قفقاز، ساختار این سازمان را گسترش داد.